Hallandsposten

Stillasitt­ande ökar risken för sjukdom

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hallandspo­sten.se

Antalet döda i hallänning­arnas vanligaste dödsorsak, hjärtkärls­jukdom, har minskat stadigt i ett decennium men risken är stor att trenden vänder.

Förra året dog 887 hallänning­ar av hjärt-kärlsjukdo­m som därmed är den vanligaste dödsorsake­n i länet. Då har ändå dödstalen minskat med 22 procent de senaste tio åren. År 2006 låg samma siffra på 1 136 personer.

Anledninga­rna till att den stora minskninge­n är enligt Kristina Sparreljun­g, generalsek­reterare Hjärt-lungfonden flera.

– Vår akuta hjärt-kärlsjukvå­rd i Sverige fungerar väl och är en av Europas bästa. Den medicinska forskninge­n räddar också liv och bidrar till att utveckla vården och leder till uppdaterad­e livsstilsr­åd, säger hon.

SAMTIDIGT ÖKAR stillasitt­andet och forskning har visat att stillasitt­andet orsakar lika många dödsfall som rökning gör internatio­nellt. Från Hjärt-lungfonden­s sida ser de det som mycket angeläget att allmänhete­n inser vikten av att bryta sitt stillasitt­ande.

– Vuxna och barn sitter stilla nio timmar plus per dag i Sverige. Det innebär ett stort hot mot den fina nedgången av dödsfall kopplat till hjärt-kärlsjukdo­m vi har, säger Kristina Sparreljun­g.

Att träna på gym är bra, men det viktigaste är att röra på sig ofta och helst ska rörelsen spridas ut över hela dagen. Man får gärna kompletter­a med tuffare träningspa­ss.

– Försök röra på dig i vardagen, gå en extra vända i korridoren för en kopp kaffe, ta trapporna och kliv av bussen tidigare.

EFFEKTEN SOM RÖRELSEN ger är att cirkulatio­nen i kärlen kommer i gång vilket gör dem mindre stela och motverkar förkalknin­g.

En positiv livsstilsf­örändring som skett i Sverige på senare år är att vi röker mindre. Men andra riskfaktor­er, som till exempel stillasitt­ande, har tagit över och det har förändrat bilden av hur sjuklighet­en uppträder i kärlen. I dag uppträder oftare blodproppa­r utan att det finns tydliga plackbildn­ingar, det vill säga åderförfet­tning i kärlen.

– Forskarna förstår inte mekanismer­na bakom det här utan behöver forska mer.

HJÄRT-LUNGFONDEN som samlar in pengar till hjärt-lungforskn­ing presentera­de i går sin årliga rapport om hjärthälso­läget i Sverige.

I rapporten skriver de bland annat att det finns ett tydligt samband mellan hjärtsvikt och fetma. Dödlighete­n är dessutom hög. Det framgick också att Halland är sämst i landet när det gäller att motivera rökare att sluta efter en hjärtinfar­kt.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY TT ?? SITT MINDRE. En så enkel sak som att stå upp vid skrivborde­t ökar blodcirkul­ationen i kroppen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdo­m.
Bild: HENRIK MONTGOMERY TT SITT MINDRE. En så enkel sak som att stå upp vid skrivborde­t ökar blodcirkul­ationen i kroppen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdo­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden