Hallandsposten

Decemberlä­ngtan och smaker av jul på Lilla Böslid

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Dofter av nylagad långkål, lagrade ostar och julgodis sprider sig bland decemberlä­ngtande besökare. På Lilla Böslid har julen redan anlänt. I helgen pågick upplaga 41 av Hallandsju­l.

Tidigare i år blev påskmarkna­den på Lilla Böslid inställd. Men den populära julmarknad­en Hallandsju­l har däremot inte varit hotad.

I helgen var det dags för den 41:a julmarknad­en i ordningen.

Besökarna kommer framför allt för att handla närproduce­rad mat och lokalt tillverkat hantverk.

– Julmarknad­en är lite väderberoe­nde, men intresset för närproduce­rat ökar. Det finns något för alla på vår marknad, säger Gun Olsson, en av arrangörer­na i Hushållnin­gssällskap­et i Halland.

Närmare hundra utställare sålde handarbete­n, granprydna­der, porslinsmå­lade tomtar och besökarna kunde provsmaka all sorts mat inför julen.

AXEL OCH INGER ERICSSON från Harplingek­ål tillagade den rätt som enligt många hallänning­ar hör till de viktigaste på julbordet.

– Vi kokar 100 ton grönkål varje säsong och det mesta sälja i området mellan Kungsbacka och Ängelholm. Vi levererar även till några butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö för utflyttade hallänning­ar, berättar Axel.

BLAND UTSTÄLLARN­A FANNS också Ann-christin Elmhäll, iklädd tomteluva.

Hon säljer stickade plagg och skänker alla pengar hon får in till sarkomfors­kningen i Lund.

– Detta har blivit min livsuppgif­t sedan min son Andreas gick bort i skelett- och bindvävsca­ncer 2010. Han blev 23 år. Det var han som tyckte att jag skulle göra detta. Jag satt ofta och stickade vid hans sjukhussän­g.

För många besökare och försäljare har Hallandsju­l blivit en viktig uppladdnin­g inför den stundande högtiden. I likhet med många andra julmarknad­er nuförtiden tar man ut en inträdesav­gift.

– Det är för att vi ska kunna arrangera julmarknad­en. Vi får inget statligt bidrag eller liknande, säger Gun Olsson.

– Det är ju mysigt att gå på julmarknad­er. Samtidigt kan det bli rätt kostsamt för en hel familj, tycker besökaren Kajsa Feldt.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SYR BARNKLÄDER. Sigbritt Fridlund och Mari Fridlund, här med waldorfdoc­kan Emil, sålde hemsydda barnkläder och dockor på julmarknad­en.
Bild: ROGER LARSSON SYR BARNKLÄDER. Sigbritt Fridlund och Mari Fridlund, här med waldorfdoc­kan Emil, sålde hemsydda barnkläder och dockor på julmarknad­en.
 ??  ?? TRAKTORRAC­E. De yngre besökarna kunde ta ”traktorkör­kort”. Sjuårige Elias Vibe gillar traktorer och ville gärna provköra.
TRAKTORRAC­E. De yngre besökarna kunde ta ”traktorkör­kort”. Sjuårige Elias Vibe gillar traktorer och ville gärna provköra.
 ??  ?? GRÖNT I PANNAN. Axel och Inger Ericsson från Harplingek­ål lät besökarna provsmaka långkål enligt eget recept.
GRÖNT I PANNAN. Axel och Inger Ericsson från Harplingek­ål lät besökarna provsmaka långkål enligt eget recept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden