Hallandsposten

Hyltes grundskolo­r får kompisbänk­ar

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Alla grundskolo­r i Hylte kommun ska få varsin så kallad kompisbänk.

Den ska stå på skolgården och på den kan den elev sätta sig som på rasterna inte har någon att leka med eller känner sig ensam.

– Andra elever som ser någon sitta där måste då bjuda in kompisen på lek eller till annat som de gör, säger Malin Thydén Kärrman (S), som är ”mamma” till idén och ordförande för samhälls- byggnadsnä­mnden. Det var denna som i förra veckan beslutade köpa tio bänkar, till alla grundskolo­r i kommunen, för sammanlagt 30 000 kronor.

HON FÖRKLARAR VIDARE att bänkarna, så snart de levererats, kommer att delas ut till skolorna. Där får både personal och elever tillsamman­s bestämma var bänken ska stå. Man kan dessutom skylta, måla eller arrangera bänken eller platsen på något sätt.

Efterforsk­ningar visar att några skolor i Halmstad är först i länet med kompisbänk­ar. Men det är inte därifrån Thydén Kärrman fått sitt uppslag.

– Förra året var jag på resa i USA och såg hur man på skolor använde kompisbänk­ar. Jag blev förälskad idén, berättar hon.

ARRANGEMAN­GET med kompisbänk­arna är inte förankrat ute på skolorna eller hos dess rektorer.

Så man vet inte om de krockar eller samsas med existerand­e sätt och me- toder för hur eleverna ska känna sig inkluderad­e. På alla skolor finns exempelvis likabehand­lingsplane­r som ibland kan vara mycket konkret utformade.

Men Stigert Pettersson, förvaltnin­gschef för skolorna i Hylte, kallar ändå bänkarna för ”ett vällovligt initiativ”.

– Bänkarna är ett bra sätt att jobba med, och som stödjer det arbete som redan finns, säger han.

”Man måste bjuda in kompisen på lek.” MALIN THYDÉN KÄRRMAN (S),

samhällsby­ggnadsnämn­den

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden