Hallandsposten

Skördetide­n kommen för lokal julspecial­itet

- THIMMY MÅRD

Med lite drygt en månad kvar till jul är skördetide­n i full gång för en halländsk specialite­t som på senare år har blivit allt populärare, nämligen grönkålen.

Att ha grönkål på julbordet är för många en gammal tradition i Halland. Två som sedan många år tillbaka har odlat kålen är makarna Ingela och Jörgen Bengtsson i Vrångarp.

– Vi har hållit på sedan första året vi flyttade hit och det är 36 år sedan, säger Ingela Bengtsson och förklarar att de förr sålde till matkedjor och grossister men numera fokuserar på hemförsälj­ning från gårdens gårdsbutik.

Under årens lopp har gården i Vrångarp fått sina återkomman­de kunder.

– Det finns de som har va- rit här och köpt kål i alla år. De gamla som köpte finns inte längre, men nu kommer barn och barnbarn i stället, säger Jörgen Bengtsson.

NÄR HP BESÖKER gården är skördetide­n i full gång.

– För fjorton dagar sedan började det, men sista veckan i november och första veckan i december säljer vi mest, säger Ingela Bengtsson och berättar om hur grönkålen har ökat i popularite­t och hur traditione­n att köpa varor ute på gårdarna fortsätter.

– Det här med att köpa mat ute hos bonden var vi rädda skulle försvinna när de äldre generation­erna dog, men de yngre köper och de använder grönkålen till så mycket mer än långkål. De använder den till sallad, i pajer och till chips också.

– Jag tror också att det har blivit ett uppsving för sådant som inte har flugits runt halva jordklotet.

I år odlades cirka 0,5 hektar grönkål vid gården i Vrångarp, men den regniga sommaren gjorde växterna färre och mindre än tidigare år.

Att ha med grönkålen på julbordet är för makarna Bengtsson en självklarh­et.

– DET ÄR DET viktigaste. Jag äter inte sill och sådant så jag tar grönkål tills jag skäms nästan, säger Jörgen medan Ingela förklarar att maken även gillar att äta kålen medan han skär upp den vid skörden.

– Ja, det är nästan så att man har abstinensb­esvär när man slutar skära kål, säger Jörgen instämmand­e och de båda skrattar.

Att grönkålstr­aditionen i Halland lever vidare ser de båda som viktigt.

– Ja, faktiskt. Förr var det jättemycke­t mat till jul, men det behöver inte vara så mycket. Man kan välja ut vissa rätter som man gärna vill bevara. Vissa traditione­r som är viktiga för en håller man på och där är grönkålen en sådan, konstatera­r Ingela.

 ?? Bild: THIMMY MÅRD ?? VIKTIGAST PÅ JULBORDET. För Jörgen Bengtsson är grönkålen ytterst viktig att ha med när julen ska firas.
Bild: THIMMY MÅRD VIKTIGAST PÅ JULBORDET. För Jörgen Bengtsson är grönkålen ytterst viktig att ha med när julen ska firas.
 ??  ?? REGNIG SOMMAR.
REGNIG SOMMAR.
 ??  ?? SKÖRDETID. Sedan ett par veckor tillbaka är skördetide­n av grönkålen igång. I slutet av november och början på december är försäljnin­gen som allra störst.
SKÖRDETID. Sedan ett par veckor tillbaka är skördetide­n av grönkålen igång. I slutet av november och början på december är försäljnin­gen som allra störst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden