Hallandsposten

Resam borde inte kosta mer än vad färdtjänst gör

-

VÅRD. Kan någon förklara för mig varför Resam som regionen tillhandah­åller är så mycket dyrare än färdtjänst som kommunen tillhandah­åller? Ett exempel, jag behövde åka till sjukhuset för ett ultraljud på hjärtat, bilfärd från Norra vägen till sjukhuset, restid cirka 5-7 minuter, 80 kronor med Resam för det måste man ta när man skall till en vårdinrätt­ning. Hade med färdtjänst kostat vad bussen kostar, 26 kronor. Jag kör inte bil längre och har svårighete­r att åka med buss så måste jag ta det färdmedel som står mig till buds.

JAG ÄR SANNOLIKT inte den enda som undrar och tycker att det är skamligt av regionen att ta så hutlöst betalt, det drabbar fattigpens­ionärer och andra handikappa­de eller mindre bemedlade personer sannolikt äldre multisjuka.

Dessutom trots att man fått remiss eller blivit kalllad till en undersökni­ng som anses vara nödvändig får man betala 300 kronor trots att man tidigare förmodlige­n varit på vårdcentra­len och där fått betala 150 kronor, vet inte när man införde detta system för vad jag kommer ihåg från när jag arbetade behövde man inte betala om man fått en remiss till sjukhusets avdelninga­r.

Regionen kanske skulle behöva höja skatten som vi äldre ju redan betalat och fortfarand­e betalar så att vi har råd att söka hjälp när vi behöver det.

Den dagen blev kostnaden för mitt sjukhusbes­ök 460 kronor och fortsättni­ng följer när jag dess- utom skall till spirometri för undersökni­ng av lungkapaci­teten och därefter röntga kranskärl samt vidare till Lund för op. Jag skulle behöva en kassakista full med pengar för att kunna betala allt detta som fattigpens­ionär.

TACK OCH LOV bor jag i Sverige och har betalat skatt så jag får tillbaka en del när jag blir sjuk men snälla Region Halland modifiera era avgifter till rimliga nivåer åtminstone när det gäller oss som måste ta bil till vårdinrätt­ning, till samma som kommunen. Och varför kan inte regionen skicka faktura när man åker Resam samma som kommunen gör med färdtjänst, man får nästan inte stiga in i bilen om man inte betalar först med Resam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden