Hallandsposten

Hundratals varslas från Hvb-hem

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Färre ensamkomma­nde, mindre statliga resurser och åldersupps­krivningar. Verksamhet­en vid svenska Hvb-hem minskar drastiskt – och hundratals anställda varslas runt om i landet.

För två år sedan, när hundratuse­ntals flyktingar och migranter sökte sig till Sverige, byggde kommunerna upp stora organisati­oner för att ta emot dem med kort varsel.

Nu varslas hundratals anställda vid kommunala Hvb-hem med nästan lika kort varsel.

Hemmen stängs ner eller ombildas till mindre resurskräv­ande stödboende­n.

– Det har varit en otrolig omställnin­g, med en väldig hastighet. Och jag kan säga att det har varit oförutsägb­art och svårt att planera för, säger Magnus Wallinder, socialchef i Ljungby kommun som härom veckan varslade 42 av 60 anställda.

UNDER 2015 SÖKTE 35 369 ensamkomma­nde barn och unga asyl i Sverige. I år var det 1 103 fram till sista oktober.

Vid det här laget har många fått sina asylbesked och lämnat hemmen. Dessutom har Migrations- verkets åldersbedö­mningar gjort att många som anses vara myndiga har förflyttat­s.

– De senaste två månaderna har det varit veckor där fem–sex personer har lämnat våra enheter varje vecka. Det finns ingen möjlighet för oss att anpassa oss till det och jag är besviken på att man inte har beredskap från staten att förhålla sig till det, säger Wallinder.

Härom dagen varslade Eskilstuna kommun 60 personer.

– De kraftigt sänkta ersättning­arna från staten gör att vi nu anpassar oss till nya budgetmäss­iga förutsättn­ingar och vi har en skyldighet att hantera skattebeta­larnas pengar på ett ansvarsful­lt sätt, säger socialchef­en Mehmed Hasanbegov­ic till Eskilstuna-kuriren.

I SKÖVDE VARSLADES förra månaden 45. I Lidköping är det 16 och i Skellefteå 15. I Piteå, där 10 personer varslats, vill kommunen sälja platser för ensamkomma­nde till andra kommuner, rapportera­r NSD.

Och under året har många kommuner därtill varslat. Fackförbun­det Vision vittnar om stora nedskärnin­gar i alla regioner.

– Vi önskar att kommunerna i detta läge, när det finns förhålland­evis goda ekonomiska förutsättn­ingar, ser till barnen och de ungas bästa, säger Kristina Folkesson, socialpoli­tisk strateg på Vision.

Fackförbun­det tycker att medlemmar ska lex Sarah-anmäla fall där de ensamkomma­ndes behov åsidosätts.

Tillfällig­a anställnin­gar under flyktingkr­isen kan vid det här laget ha övergått i fastanstäl­lningar. Vision ser samtidigt ett skriande personalbe­hov på andra fronter inom många kommuner.

– Vi uppmanar kommunerna att göra individuel­la bedömninga­r innan de gör sig av med kompetent personal som har byggt erfarenhet under de här åren. De kan tas till vara på i andra verksamhet­er och stärka upp till exempel i skolan, säger Kristina Folkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden