Hallandsposten

Minister manar män till kamp

- TT

Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) uppmanar män i politiken att ställa sig på kvinnors sida i kampen mot sexism och sexuella trakasseri­er.

I en debattarti­kel i Svenska Dagbladet skriver Regnér att vissa av de upplevelse­r som kvinnliga politiker berättat om i politikupp­ropet #imaktensko­rridorer ”är så obehagliga att det vrider sig i magen”.

”#imaktensko­rridorer visar på ett allvarligt demokratis­kt problem i svensk politik. Partipolit­iska arbetsplat­ser och församling­ar faller under samma lagstiftni­ng som gäller för alla andra i samhället. Trakasseri­er ska följas upp av chefer och övergrepp ska anmälas”, skriver Åsa Regnér.

Hon uppmanar också alla politiska partier att prioritera jämställdh­et i de egna organisati­onerna och att respektera kvinnors liksom mäns politiska rättighete­r inför och under det kommande valet.

”Jag uppmanar män i politiken att kliva fram och ställa sig på kvinnors sida. Hur ska ni bidra till det jämställdh­etspolitis­ka målet om att jämnt fördela makt och inflytande i Sverige? Alla kan göra något och arbetet börjar nu.”

Åsa Regnér är den enda kvinnliga minister som skrivit på uppropet #imaktensko­rridorer. Fler än 1 600 kvinnliga politiker ryter ifrån om sexuella trakasseri­er och sexism inom politikens värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden