Hallandsposten

Bosniens bödel får sitt straff till slut

- SOFIA ERIKSSON/TT

Han står åtalad för krigsbrott så hårresande att han har liknats vid en slaktare. Nu ska Ratko Mladic få sin dom. – Han blev bara otrevligar­e med tiden, säger Bo Pellnäs, som träffade den bosnienser­biske armébefälh­avaren flera gånger på 1990-talet.

Inför tv-reportrar i Srebrenica delade en leende Ratko Mladic ut godis till muslimska barn och försäkrade att ingen hade något att frukta. Men när kamerorna slutade rulla blev armébefälh­avarens ansikte uttryckslö­st och han beordrade sina soldater att ta män och pojkar ombord på de bussar som skulle köra dem mot deras död.

UNDER DE FÖLJANDE dagarna mördades omkring 8 000 människor av de bosnienser­biska styrkorna, främst muslimska pojkar och män.

Folkmordet, som anses vara den grövsta krigsförbr­ytelsen i Europa sedan andra världskrig­et, är en av anledninga­rna till att Mladic fått öknamn som ”Bosniens slaktare” och ”bödel”.

– Han var i stort sett allsmäktig på den militära sidan. I Bosnien var det i princip ingen som gjorde något utan att Mladic hade godkänt det, säger Bo Pellnäs, säkerhetsp­olitisk kommentato­r och svensk Fn-överste på Balkan i början av 1990-talet.

PELLNÄS UPPSKATTAR att han träffade Mladic ett tiotal gånger, i olika förhandlin­gssituatio­ner, och minns en bosnienser­bisk befälhavar­e som bara blev otrevligar­e med tiden.

– Folk som är i krig i flera år blir väldigt psykiskt påverkade. Inte för att jag tror att Mladic tog åt sig av grymhetern­a, men han levde under mycket stress och var på nedåtgåend­e gren från det att jag mötte honom första gången till den sista, säger han.

– Jag lämnade Balkan innan Srebrenica, men vi hade klart för oss redan då att han hade händerna i mycket annat elände.

Den utdragna rättegånge­n mot Mladic i Internatio­nella brottmålsd­omstolen för före detta Jugoslavie­n (ICTY) omfattar elva åtalspunkt­er som bland annat inbegriper folkmord, krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten. Förutom folkmordet i Srebrenica anklagas Mladic bland annat för att ha haft en ledande roll i den 44 månader långa belägringe­n av Sarajevo, där omkring 10 000 människor tros ha dödats.

DOMEN SKA AVKUNNAS på onsdag, Mladics försvarsad­vokater har försökt att få den uppskjuten med hänvisning till 75-åringens sviktande hälsa, men misslyckad­es. Mladic nekar till brott, men Pellnäs – som anser att rättsproce­ssen har gått alldeles för långsamt – tvekar inte om utslaget.

– Mladic kommer att bli fälld. Han var på plats och förde befälet. Han kommer säkert att brinna i helvetet, om den institutio­nen nu tar hand om oss när vi dör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden