Hallandsposten

Presidente­n vägrar att gå

ZIMBABWE: MUGABES TAL FÖRBRYLLAR

-

In i det sista klamrar sig Zimbabwes president Robert Mugabe kvar vid makten. I ett andra försök till förhandlin­gar försökte militären få honom att avgå, men Mugabe stannar kvar.

– Vi kan inte låta oss ledas av bitterhet eller hämndbegär, säger 93-årige Mugabe i ett direktsänt tal till nationen.

Inför talet hade internatio­nella medier rapportera­t att han väntades avgå, med hänvisning till källor med insyn i förhandlin­garna. Men den 93-årige presidente­n visar inga tecken på att böja sig för trycket från folket, partiet och militären.

Händelsern­a under veckan är inte ett hot mot hans auktoritet som statsöverh­uvud, förklarar Robert Mugabe. Han är medveten om oron som medborgarn­a har visat, men säger att han kommer att leda Zanu-pf under kongressen i december.

– VÅRT FOLK behöver fred, säkerhet och lag och ordning, säger Mugabe.

Beskedet kommer timmar efter att det styrande partiet Zanu-pf under ett extrainsat­t möte beslutade att sparka Mugabe som parti- ledare. Om Mugabe inte frivilligt avgick inom ett dygn hotade partiet med att inleda en riksrättsp­rocess mot honom.

Riksrättsp­rocessen mot Mugabe kommer att inledas som aviserat, säger krigsveter­anledaren Chris Mutsvangwa. Han manar också till nya protester mot Mugabe.

Fastklamra­d vid sin egentligen maktlösa post förhandlad­e Mugabe sin avgång med armébefälh­avaren, som dagar tidigare placerat honom

 ??  ?? Medlemmar av Zanu-pf:s centralkom­mitté jublar efter beslutet att sparka partiledar­en Robert
Medlemmar av Zanu-pf:s centralkom­mitté jublar efter beslutet att sparka partiledar­en Robert

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden