Hallandsposten

”Mugabe suverän när första frun levde”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

De dramatiska scener som utspelar sig i Zimbabwe, där 93-årige Robert Mugabe nu verkar tvingas från makten, väcker känslor hos den pensionera­de konsulten Johan Kempff. På 1990-talet var han delägare i ett konsultbol­ag och ägde hus i landet.

– Det som sker är bra för landet, men det kommer att ta oerhört lång tid att styra upp. Det är så korrumpera­t, säger Kempff på telefon från Tällberg i Dalarna.

Han minns tiden runt 2000, då den pressade Mugabe lanserade sin jordreform enligt vilken vita storjordbr­ukares gårdar skulle tas över med våld, som en svår period.

– Helt plötsligt blev allt väldigt elakt, väldigt hårt. Farmer, skolor, medicin, sjukhus fanns inte längre. Och vita antingen mördades eller försvann, berättar han.

DEN GÅRD DÄR familjen Kempff brukade köpa kött, i närheten av det egna huset i Nyanga i öster, var plötsligt övergiven. Och det tidigare vitägda krukmakeri­et stod i ruiner. Redan tidigare hade de erfarit korruption­en, bland annat genom att den utlovade telefonins­tallatione­n uteblev – eftersom de inte betalade extra.

Annat var det i början av 1990-talet då Kempffs amerikansk­e affärspart­ner flyttade till Zimbabwe, efter att under ett sidouppdra­g i landet blivit förtjust i det. De båda männen startade ett fristående zimbabwisk­t systerföre­tag till det konsultbol­ag de redan drev.

– Företaget arbetade mot större organisati­oner och näringsliv­et, och om jag minns rätt även landets cricketlag.

Under ett besök i Zimbabwe 1996 köpte Johan Kempff själv en tomt och byggde ett hus.

– Landet behövde valuta så att det sjöng om det. Frihetskri­get hade kostat mycket, minns han.

Strejker var vardag i det ekonomiskt sargade landet, liksom tillslag mot företag. Men Kempffs bolag Effectiven­ess Consultant­s hade en zimbabwisk, kvinnlig vd vars make – som också var aktiv i företaget – var gammal frihetskäm­pe och litteratur­professor på universite­tet. Den lokala förankring­en gjorde att de slapp påhopp från myndighete­rna, tror Johan Kempff.

MEN EN BIT in på 2000-talet blev situatione­n ändå ohållbar. Bolaget såldes till det zimbabwisk­a paret. Johan Kempffs sista besök i landet blev 2002, då familjen sålde sitt hus i Nyanga för en spottstyve­r till en Mugabevän. Hur ser du på Mugabes styre i dag?

– Han var suverän så länge hans första hustru Sally levde, hon kallades Amai vilket betyder mor. När hon dog och Grace (Mugabes hustru sedan 1996) kom, då föll allt. Hon är ”hår av hin” och styr honom, Grace är inte omtyckt av folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden