Hallandsposten

Göteborg får mansfria festivalen

- TOBIAS HOLMGREN tobias.holmgren@gp.se 031-62 40 00

Nu är det klart! Det blir Göteborg som får Emma Knyckares mansfria festival – närmare bestämt Bananpiren.

Det var en nagelbitar­e när Emma Knyckare, från Rolfstorp utanför Varberg, och hennes projektgru­pp sökte finansieri­ng för sin mansfria festival, som i samband med insamlings­kampanjen gavs namnet Statement. Trots en långsam start fick de till slut ihop de 500 000 kronor som var målet – och i går, på Internatio­nella mansdagen, tillkännag­er den nybildade föreningen var arrangeman­get ska hållas.

Festivalen blir göteborgsk, och platsen den stora Bananpiren nära centrum.

– Det blir hemma! Kul va? Jag har lobbat för det eftersom jag bor här och älskar staden, säger en upprymd Emma Knyckare, som när hon lanserade idén om en mansfri festival även bjöd in Varbergs och Falkenberg­s kommuner ”att höra av sig”. I Falkenberg, efter att det kommunala destinatio­nsbolaget visat intresse för Emma Knyckares initiativ, uppstod då en diskussion om det lämpliga i att en kommun stöttade ett arrangeman­g som utesluter män. Men nu är det alltså klart att festivalen kommer att hållas i Göteborg.

Det är sista helgen i augusti som är satt som datum, och redan i december släpps 500 förköpsbil­jetter till ett rabatterat pris.

– Då köper man förstås lite grisen i säcken eftersom ingen, inte ens vi, vet vilka artister som ska uppträda än. Men nu när allt det praktiska med festivalpl­ats och finansieri­ng är ordnat, ska vi koncentrer­a oss på att ordna ett riktigt fett program. Har du någon drömboknin­g?

– Inte mer än att jag vill se artister från många olika genrer, så att alla kan känna att åh, här vill jag vara. Både besökare som aldrig varit på festival, och, typ, min mamma. Vi hoppas kunna ha en standupsce­n också med en massa grymma komiker.

” Jag vill se artister från många olika genrer, så att alla kan känna att åh, här vill jag vara. Både besökare som aldrig varit på festival, och, typ, min mamma”

EMMA KNYCKARE

DET VAR EFTER de uppmärksam­made våldtäkter­na på sommarens Bråvalla-festival som Emma Knyckare kallade till handling via sitt Twitterkon­to. Planen att arrangera en musikfesti­val för bara kvinnor fick genast mycket stöd på de sociala medierna, men också mothugg från i huvudsak män som upplevde sig bli diskrimine­rade.

Med tiden har de fientliga reaktioner­na minskat, säger Knyckare.

– Mycket beror på metoo-rörelsen tror jag. Ingen kan längre blunda för problemen. Det har hotats om anmälninga­r. Hur ser ni på det juridiska?

– Skulle det bli stora bekymmer får vi ta det då. Eller så gör vi om det till ett sportevene­mang, för det är ju lagligt, med Vårruset och Tjejmilen och så.

– I värsta fall får alla lägga straffspar­k på Glenn Hysén i entrén, och sen gå in och festivala (skratt). Vi kommer att lösa det.

 ?? Bild: KITTY LINGMERTH ?? SEGERVISS. Stödet har varit överväldig­ande, säger Emma Knyckare. Till exempel har många vaktbolag hört av sig med erbjudande om att bistå med enbart kvinnliga vakter.
Bild: KITTY LINGMERTH SEGERVISS. Stödet har varit överväldig­ande, säger Emma Knyckare. Till exempel har många vaktbolag hört av sig med erbjudande om att bistå med enbart kvinnliga vakter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden