Hallandsposten

Historiskt liv återg

SPEL: FORNTIDA EGYPTEN ÅTERSKAPAS I ASSASSIN’S CREED ORIGINS

-

Arkeologer, historiker och museer, har delgett spelskapar­na fakta från förr. Nu har byggnader, kända historiska personer, yrken, språk och hela samhällsst­rukturer väckts till liv.

Det är omkring 50 år före Kristus. Både i romarriket och i Egypten pågår maktspel som kommer att påverka historien. I Egypten lever de vanliga människorn­a sina liv, även om orolighete­rna påverkar dem.

Det är platsen för Assassin’s creed origins, det senaste spelet i lönnmördar­spelserien.

Det innebär också något av en nystart, då tidpunkten är 1 900 år tidigare än det senaste större spelet i serien, som utspelade sig i industrial­ismens London.

– Vi har vetat länge att vi velat utforska tidsperiod­en. Det är en glömd civilisati­on som nästan alla känner till, samtidigt som vi inte vet så mycket om den. Det lockade, och gav oss en möjlighet att skapa vår egen berättelse. Dessutom har vi några av de mest ikoniska figurerna med drottning Kleopatra och Julius Ceasar, säger Jean Guesdon, kreativ chef vid utvecklare­n Ubisofts Montrealko­ntor.

YTTERLIGAR­E EN ASPEKT är att den egyptiska civilisati­onen vid spelets tidpunkt redan är 3 000 år gammal, vilket gör att spelskapar­na kunnat inkludera platser som redan då övergivits och glömts, begravda i sand eller översvämma­de.

För att få innehållet i Assassin’s creed att vara tidstypisk­t har spelmakarn­a anställt historiker­n Maxime Durand. Han berättar att skaparna använt sig av digitala arkiv, mängder med bilder på föremål från olika museisamli­ngar, liksom den litteratur som finns tillgängli­g.

– Vi har också jobbat med många experter, i det här fallet egyptologe­r, för att ha den färskaste och bästa informatio­nen tillgängli­g, säger han.

Exempelvis har arkeologen och historiska illustratö­ren Jean-claude Golvin gjort vattenfärg­smål-

 ??  ?? HISTORISK UPPLEVELSE. Fler än hundra aktivitete­r, exempelvis yrken, har lagts in i spelet för att få en känsla av hur
HISTORISK UPPLEVELSE. Fler än hundra aktivitete­r, exempelvis yrken, har lagts in i spelet för att få en känsla av hur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden