Hallandsposten

Es i detaljerad spelvärld

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

ningar för att inspirera spelskapar­na. Professorn Evelyne Ferron har hjälpt till med miljöer och byggnader och forskaren Perrine Poiron har hjälpt till med språket och hieroglyfe­r.

– Det är inte bara en bakgrund och dekoration. Det är verkligen en del av upplevelse­n där vi vill att spelaren ska sjunka ned. Vi använder oss av fakta i uppdrag, så det handlar om att sätta spelarna i kontakt med det här livet som det var förr, säger Jean Guesdon.

Att återskapa föremål och prylar är en sak, men hur porträtt- terar man ett för länge sedan förlorat samhälle? Huvudperso­nen Bayek är exempelvis en så kallad medjay, en dåtidens polis. Durand berättar att Ubisoft använt böcker om polis- och armésystem­en under ptolemeisk­a dynastin.

– Att förstå polissyste­met hjälpte oss att sätta rollfigure­n i forntida Egypten, och ge honom anledning att interagera med människor, säger Durand.

UBISOFT HAR OCKSÅ använt sig av forskning där olika målningar, bland annat från gravar, tolkats för att ge ledtrådar om det dagliga livet.

– Vi skapade fler än 100 aktivitete­r av vad folk gjorde på den tiden. Vi har till exempel lin i spelet. Vi har folk som skördar den, andra som väver, som färgar och som sedan säljer tyget. Vi har många liknande exempel, som honung och vete. Assassin’s creed är en spelserie från utvecklare­n Ubisoft. Spelaren spelar en lönnmördar­e av assassinor­den, där huvudmotst­åndaren är tempelridd­arordern. Spelet bygger på lönnmördar­element och bekämpning av fienden, men också på friheten att klättra och röra sig fritt över stora ytor.

Samtidigt sticker spelskapar­na inte under stol med att det rör sig om fiktion.

– Vi försöker att återskapa det forntida Egypten så tydligt som möjligt för att få folk att verkligen uppleva det. Med det sagt gör vi också ett spel. Vi vill underhålla. I bland är vi beredda att anpassa verklighet­en för berättelse­ns, spelupplev­elsens eller tekniska begränsnin­gar skull, säger Jean Guesdon.

 ?? Bild: UBISOFT/TT ?? det dagliga livet i Egypten strax innan vår tideräknin­gs början tedde sig.
Bild: UBISOFT/TT det dagliga livet i Egypten strax innan vår tideräknin­gs början tedde sig.
 ??  ?? LÄRANDE. Discovery tour är ett nytt spelläge, där man kan besöka de olika historiska platserna, utan att spela. Det blir som en historiele­ktion.
LÄRANDE. Discovery tour är ett nytt spelläge, där man kan besöka de olika historiska platserna, utan att spela. Det blir som en historiele­ktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden