Hallandsposten

Köp av robotar kan bli en svår avvägning

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När FMV nu ska förhandla om att köpa Patriot-systemet till Lv 6 blir det en avvägning mellan hur många avfyrnings­enheter respektive robotar man ska köpa för miljardern­a. Dessutom finns det robotar med olika förmågor – och med olika prislappar.

Så fort det stod klart att Sverige väljer det amerikansk­a robotsyste­met Patriot för att ersätta dagens Hawk-robotar inom luftvärnet intensifie­rades debatten om hur många områden man klarar av att försvara för 10–12 miljarder kronor.

Det avgörs bland annat av hur många enheter som köps in. Men köper man in alltför många så räcker inte pengarna till lika många robotar att beväpna dem med.

– DET ÄR ALLTID en balansgång, säger Joakim Lewin, planerings­ansvarig för framtida arméprojek­t på Försvarets materielve­rk (FMV).

Som syns på grafiken här ovanför har man Patriot-robotar i behållare på terränglas­tbilssläp, som grupperas ut i områden där man vill skydda något mot angrepp från luften. Behållarna hissas upp i rätt vinkel på en lavett – alltså en avskjutnin­gsramp – när ska vara redo att användas.

– Som mest kan det bli tolv lavet- ter i den här omgången, men också färre, säger Joakim Lewin.

PÅ SKISSEN HÖGST upp har tre lavetter grupperats tillsamman­s, men beroende på vad man ska skydda går det att placera ut allt från en ensam lavett till ett större antal med olika typer av robotar.

Gränssätta­nde för hur många geografisk­a platser man kan finnas på är alltså hur många system för stridsledn­ing, spaning och eldledning som köps in.

– Det blir tre eller fyra eldenheter, säger Joakim Lewin.

Beroende på vilken version av Patriot-robotarna man har med sig går det att ha 4–16 behållare per lavett.

De allra dyraste är de som kan bekämpa ballistisk­a missiler som anfaller i farter på över 2 000 meter per sekund.

NÄR POLEN NU satsar 67 miljarder kronor på att köpa Patriot sägs att merparten av robotarna blir en billigare version som utvecklats av USA och Israel tillsamman­s.

– De flesta användare brukar ha en mix av olika robotar, så att man * Det amerikansk­a robotsyste­met Hawk köptes ursprungli­gen in på 1960–talet till Lv 4 i Ystad och kallades då robot 67. Efter olika moderniser­ingar har namnet ändrats, först till robot 77 och sedan till robot 97.

* Efter avveckling­en av Lv 4 1997 tog Lv 6 i Halmstad över utbildning­en på Hawk.

* Israel, som är den största ”skarpa” användaren av systemet, har skjutit ner 67 flygplan med Hawk-robotar.

* FMV tecknade i slutet av 2015 kontrakt med Saab om att livstidsfö­rlänga Hawk-systemet genom olika uppgraderi­ngar. Leveranser sker successivt och ska vara klara 2019.

* Sverige har åtta eldenheter Hawk. Varje har två lavetter som kan ha tre skjutklara robotar vardera.

kan möta olika typer av mål. Hur den mixen blir i Sveriges fall är givetvis hemligt. Det som avgör är både hotbild och ekonomi, förklarar Joakim Lewin.

Med tanke på att Lv 6 är det enda luftvärnsr­egementet i Sverige – som är så avlångt – är det förstås känsligt var robotar och utrustning lagras och används till vardags.

Enligt arméchefen Karl Engelbrekt­son innebär behovet av transporte­r en stor utmaning – men detaljerna är hemliga.

 ?? Bild: MARTIN EK/FMV ?? OLIKA ROBOTAR MOT OLIKA HOT. Regeringen­s beslut om att köpa in Patriot-systemet omfattar i första omgången bara en av de två luftvärnsb­ataljonern­a som sätts upp av Lv 6 i Halmstad.
Bild: MARTIN EK/FMV OLIKA ROBOTAR MOT OLIKA HOT. Regeringen­s beslut om att köpa in Patriot-systemet omfattar i första omgången bara en av de två luftvärnsb­ataljonern­a som sätts upp av Lv 6 i Halmstad.
 ??  ?? BJÄSSAR. I Europa används Patriot redan av Tyskland, Nederlände­rna, Spanien och Grekland. Dessutom har Polen beställt systemet.
BJÄSSAR. I Europa används Patriot redan av Tyskland, Nederlände­rna, Spanien och Grekland. Dessutom har Polen beställt systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden