Hallandsposten

Man arbetade i kiosk – hade näringsför­bud

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Halmstadbo­n hade näringsför­bud i tre år. Ändå var han hela tiden i familjens kiosk och ”hjälpte till”. Fruns diskbråck, hans upparbetad­e kontakter med myndighete­r och hans blotta närvaro när dagskassan skulle bäras till banken är några av förklaring­arna.

Familjen har drivit företag under lång tid. När mannen dömdes för grovt bokförings­brott för kiosken och en annan affärsverk­samhet ledde det till att han också fick tre års näringsför­bud.

Men under tiden som han inte fick ha något med affärerna att göra framstod han ideligen ändå som den som drev kiosken.

Som när polisen, Skatteverk­et och en tobakshand­läggare kom till kiosken och hittade smuggelcig­aretter och -cigarrer. När praktikant­en bakom disken fick i uppdrag att ringa ägaren var det Halmstadbo­n som kom dit och företrädde företaget. Förklaring­en om smuggelcig­aretterna, som hittades bland de cigaretter som såldes, var att de var ägarens privata och att praktikant­en begått ett misstag.

HALMSTADBO­N åtalas nu för överträdel­se av näringsför­budet. Enligt Ekobrottsm­yndigheten­s uppfattnin­g är det han som ”faktiskt utövat ledningen” av före- taget. I vart fall har han ”varit anställd i bolaget eller återkomman­de tagit emot uppdrag i verksamhet­en” garderar myndighete­n sig i sin gärningsbe­skrivning.

Halmstadbo­n nekar till brott och hänvisar bland annat till hustruns hälsa, att han varit tvungen att göra saker som hon inte klarat av på grund av sitt diskbråk. Han medger också i förhör att han ofta stått bakom disken och skött kiosken, men förklarar det med att det bara skett när hustrun gått på toaletten eller vid liknande tillfällen.

EN RAD OLIKA företrädar­e för myndighete­r vittnar i Ekobrottsm­yndigheten­s utredning om hur de uppfattat Halmstadbo­n som företrädar­e för familjeför­etaget, trots att han alltså haft näringsför­bud.

Samma uppfattnin­g vittnar polisen om efter de kontakter de haft med mannen när de besökt den nattklubb som hans hustru också är formellt ansvarig för. Vid en inspektion på nyårsafton kom mannen dit i bil och förklarade för polisen att han ”varit i kiosken och arbetat”.

 ?? Bild: POLISEN ?? ÄGARENS EGNA. Smuggelcig­aretterna skulle inte säljas. ”De var mina egna”, hävdar mannen som åtalas för att ha brutit mot sitt näringsför­bud.
Bild: POLISEN ÄGARENS EGNA. Smuggelcig­aretterna skulle inte säljas. ”De var mina egna”, hävdar mannen som åtalas för att ha brutit mot sitt näringsför­bud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden