Hallandsposten

Grannfejd efte

SVERIGE: STOCKHOLM FICK INTE EMA

-

Dramatiska lottningar placerar EU:S läkemedels­myndighet Ema i Amsterdam och bankmyndig­heten Eba i Paris. – Svenskarna sviker, anser besvikna Danmark sedan varken Stockholm eller Köpenhamn lyckats i Ema-kampen i Bryssel.

Stockholms förhoppnin­gar om att få ta över Ema, med drygt 900 anställda, försvann redan i måndagseft­ermiddagen­s första röstningso­mgång i Bryssel.

– Naturligtv­is är jag besviken, eftersom vi hade ett väldigt bra bud och vi hade hoppats att Stockholm skulle vinna, säger EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S).

Dramatiken var till sist enorm när Amsterdam och Milano i den avgörande rundan hamnade på 13 röster var.

Alltså fick lottning avgöra – vilket placerade myndighete­n i Nederlände­rna.

– Nu får vi göra vad vi kan för att det ska bli en sömlös övergång från London till Amsterdam. Vi är glada för att det blir ett bud som vi tycker uppfyller väl de kriterier som vi hade – men självklart är jag besviken, säger Eu-ministern.

ENLIGT UTLÄCKTA UPPGIFTER inifrån mötet hamnade Stockholm på sjätte plats i den första omgången, va- rifrån Milano och Amsterdam fick med sig Köpenhamn till runda två.

När sedan danskarna fick ge sig i mellanrund­an var bitterhete­n stor – inte minst riktat mot Sverige, som Danmarks utrikesmin­ister Anders Samuelsen pekade ut för att inte ha stöttat grannlande­ts bud.

– Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag, säger Samuelsen bistert.

Ett olyckligt uttalande, tycker Ann Linde.

– Jaså? Ja, han har ingen aning om

 ??  ?? BESVIKEN. EU- och handelsmin­ister Ann Linde såg Stockholm som en toppkandid­at i kampen om EU:S läkemedels­myndighet
BESVIKEN. EU- och handelsmin­ister Ann Linde såg Stockholm som en toppkandid­at i kampen om EU:S läkemedels­myndighet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden