Hallandsposten

Er Ema-förlust

- WIKTOR NUMMELIN/TT

vad Sverige har röstat på för det är hemligt. Det kan han ju knappast ha någon åsikt om. Jag tycker att det är väldigt synd och ett väldigt olyckligt uttalande, men jag förstår att Köpenhamn är väldigt besvikna, precis som vi är väldigt besvikna. Men naturligtv­is kommer vi att fortsätta att ha utmärkta relationer mellan Danmark och Sverige framöver, säger Eu-ministern i Bryssel.

vill samti-

HUR SVERIGE RÖSTADE digt Linde inte uppge.

– Det kommer jag inte säga för det var hemliga röstningar i alla omgångar och naturligtv­is är det så att alla andra kandidater vill att vi ska lägga våra röster just på dem.

Att det för svensk del skulle ha varit bättre med Köpenhamn – med tanke på närheten till Skåne – än någon av de andra kandidater­na i an- * European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskapl­ig utvärderin­g, tillsyn och säkerhetsö­vervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedels­företag för användning i EU, bland annat godkänner myndighete­n nya läkemedel för försäljnin­g. * European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstest­er på banker och kontroller­ar att de nationella tillsynsmy­ndighetern­a i banksektor­n sköter sitt jobb. dra omgången vill hon inte gå in på.

– Naturligtv­is hade Köpenhamn varit bättre för Köpenhamn och Danmark. Vi menar ju att om Stockholm hade vunnit så hade också Lund och Malmö tjänat väldigt mycket på det, säger Linde.

Regeringen har lagt ned rejäla summor på att kandidera och marknadsfö­ra Stockholm i kampen om Ema. Men trots sjätteplat­sen var det värt det, anser Eu-ministern.

– Definitivt. Möjlighete­n att få den stora myndighete­n med 900 jobb och 36 000 besök och dessutom en boost till svensk life science-verksamhet hade varit så oerhört mycket värt. Det hade varit helt felaktigt om vi inte hade gett oss in i kampen eftersom vi vet att vi kunde ge ett bra bud, säger Ann Linde i Bryssel.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? men fick se segern gå till Amsterdam. Samtidigt riktar Danmark stark kritik mot sitt nordliga grannland.
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT men fick se segern gå till Amsterdam. Samtidigt riktar Danmark stark kritik mot sitt nordliga grannland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden