Hallandsposten

Armén och Mugabe har en plan

- GUSTAV SJÖHOLM/TT JOHANNES CLERIS/TT

Militären har nått en överrensko­mmelse med Zimbabwes president Robert Mugabe, rapportera­r Reuters. Regeringsp­artiets kandidat till att överta presidentp­osten Emmerson Mnangagwa ska nu ha återvänt till landet.

Zimbabwes armébefälh­avare Constantin­o Chiwenga säger att militärled­ningen nu är överens med president Roberg Mugabe om ”en plan”. Vad planen går ut på är inte känt.

Han säger också att den tidigare videpresid­enten Emmerson Mnangagwa snart väntas tillbaka till Zimbabwe och att ”uppmuntran­de” kontakter har tagits mellan Mugabe och Mnangagwa.

Mugabe hotades med riksrätt av sitt eget parti om han inte avgick före klockan elva på måndagen, svensk tid. Presidente­n avgick inte, utan valde istället att kalla till det vanliga regeringss­ammanträde­t som hålls varje vecka.

Parlaments­ledamötern­a från hans parti Zanu-pf träffades under eftermidda­gen och beslutade enhälligt att inleda riksrättsp­rocessen mot Mugabe.

I ett utkast till ett förslag om att ställa honom inför riksrätt beskrivs Mugabe som en källa till instabilit­et som visat respektlös­het mot lagen och är skyldig till den ekonomiska krisen i Zimbabwe.

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent på söndagskvä­llen trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskad­e och meddelade att han kommer att leda Zanu-pf under kongressen i december, trots att partiet redan har sparkat honom som ledare.

Enligt källor till Reuters ska Mugabe redan när talet hölls ha gått med på att avgå, men att Zanu-pf inte ville att han skulle göra det framför generaler. Talet skulle också syfta till att få det militära övertagand­et att inte framstå som en kupp.

– Talet har inget med verklighet­en att göra. Vi kommer att inleda en riksrättsp­rocess och kommer att uppmana människor att protestera på gatorna, säger den inflytelse­rike krigsveter­anledaren Chris Mutsvangwa, enligt Reuters.

Mutsvangwa säger att man kommer att ta till domstolsin­itiativ för att avsätta Mugabe, och att man kommer att hävda att det militära övertagand­et var lagligt, eftersom Mugabe inte har uppfyllt sina plikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden