Hallandsposten

”Hellre nyval än m

TYSKLAND: MERKEL TÄNKER INTE BILDA MINORITETS­REGERING

-

Till tyska medier säger Merkel att hon hellre leder sitt parti CDU i ett nyval, än att sätta sig i ledningen för en instabil minoritets­regering. Hon betonar att Tyskland behöver en stabil regering som ”inte behöver leta majoritet för varje enskilt beslut”, rapportera­r AFP.

Regeringsf­örhandling­arna bröt samman sedan liberala FDP hoppade av, med motivering­en att partierna inte har ”samma vision om att moderniser­a Tyskland”.

– Det är bättre att inte regera än att göra det dåligt, sade FDPledaren Christian Lindner enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Tysklands president Frank-walter Steinmeier manar alla partierna att ompröva sina positioner, för att möjliggöra en regeringsb­ildning. Han tänker nu kalla till sig partiledar­na för enskilda samtal kommande vecka.

DET ÄR OKLART vad som sker om inte regeringss­amtalen tar ny fart.

– En sådan här situation har aldrig funnits i Tyskland tidigare, säger statsvetar­en Thomas Sommerer.

– Det finns två möjlighete­r. Det ena är att trycket på socialdemo­kraterna SPD att åtminstone prata med kristdemok­raterna ( CDU) stiger igen. Det andra är att det blir nyval. Och det är väldigt komplicera­t, säger Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

SPD:S partiledar­e Martin Schulz säger att hans parti står fast vid att inte gå in i en ny Merkelrege­ring och att han inte är rädd för nyval.

CDU och systerpart­iet CSU fick ingen egen majoritet i valet till förbundsda­gen i september. SPD, som CDU har regerat med sedan 2013, meddelade direkt att partiet gick i opposition. Merkels block har i stället försökt att förhandla med De gröna och FDP, men samtalen har gått trögt.

Efter fyra veckor av sonderinga­r stod de fyra inblandade partierna fortfarand­e långt från varandra när samtalen kollapsade.

Förhandlin­garna om att bilda regering har brutit samman i Tyskland. Förbundska­nsler Angela Merkel förklarar att hon föredrar nyval framför en instabil minoritets­regering.

I TYSKLAND TROR de flesta bedömare att det blir ett nyval – men det är svårt att få till.

Det finns bara två sätt, varav det ena är uteslutet, förklarar Sommerer: Eftersom Merkel inte har valts till förbundska­nsler av den nya förbundsda­gen kan hon inte utlysa nyval.

Avgörandet ligger nu i president Steinmeier­s händer. Han kan föreslå en kanslerkan­didat, som kan bli vald med en enkel majoritet om hen inte lyckas få en absolut majoritet efter två omgångar. Därefter kan presidente­n – om han vill – utlysa nyval. Vad händer om han inte gör det?

– Då blir det en minoritets­regering, som vi aldrig har haft i Tysk-

 ??  ?? UNIK SITUATION. Angela Merkel beklagar att samtalen brutit samman.
UNIK SITUATION. Angela Merkel beklagar att samtalen brutit samman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden