Hallandsposten

Amningsbox­en har blivit hela familjens favorit

-

Vi har inte haft vanlig tv/zapp-tv/gammel-tv sedan förra sommaren när blixten för tredje gången slog ner och sabbade vår tv-box. Till slut var det inte kul att köpa nya boxar för jättemycke­t pengar när vi ändå bara hade baskanalut­budet. Och vi hade redan då vår älsklingss­nuttelåda.

Den köpte vi när vi väntade barn och fick då namnet Amningsbox­en. Min sambo sålde in köpet som livsnödvän­digt. ”Vad ska du annars göra när du sitter i soffan och ammar hela dagarna?”amningsbox­ens rätta namn är Apple-tv och den är hela familjens favorit.

Genom den kan vi kolla på alla playkanale­r och streamingt­jänster. Det vi inte kan se är zapp-tv, och vissa dagar saknar jag det så att jag vill böla. Då cyklar jag hem till mina föräldrar och zappar. Det är höjden av spänning, vad som helst kan dyka upp! Eller så dyker det inte upp något alls, då minns jag plötsligt varför Amningsbox­en är bättre och så cyklar jag hem igen.

NACKDELEN MED DEN här fantastisk­a boxen är att vår son Bertil kan se på tv när han vill. Tror han. Alltså tekniskt sett så kan han ju göra det, men vi försöker att inte berätta det för honom. Vi är inte skitbra på det. En vanlig vardag ser han på lite morgon-tv och lite

Andra gånger när Bertil säger att han vill se på tv, så svarar vi ”Nej inte nu, du kan leka på ditt rum”.

kvälls-tv. När vi är lediga så kan vi vuxna plötsligt säga ”Ska vi se en film?”. Mitt på dagen. Fast det egentligen ”inte går”.

Andra gånger när Bertil säger att han vill se på tv, så svarar vi ”Nej inte nu, du kan leka på ditt rum”. ”Men jag vill!” säger han. Och då svarar vi, stendumma päronen, ”Det går inget barnprogra­m nu mitt på dagen”, varpå den lille kladden stormar ut i vardagsrum­met och sätter på något innan vi hunnit blinka.

TV-TITTNING ÄR INGET jätteprobl­em hemma hos oss, men i perioder tittas det mer. Men jag har ett tips för hur man får bort sitt barn från tv:n.

1. Hajpa upp ett barnprogra­m som du misstänker att ditt barn inte kommer gilla. Hemma hos oss är det Madicken. Jag älskar det, Bertil dör av tråkighet. ”Nu du, nu du Bertil ska du få se på något fantastisk­t! Alltså detta är sååå bra, världens bästa program!”.

2. Sätt på. Du bör kunna se effekten ganska omgående. Det brukar börja med att jag i ögonvrån ser hur Bertil stirrar på mig med vad-är-det-för-fel-på-digblicken. Sen börjar han gnälla om att han vill se något annat, men jag säger bara ”Nä, detta är så bra! Kolla nu!”upprepa detta svar tills barnet lämnar tv-soffan. En liten stund senare brukar jag höra hur det leks på rummet, alternativ­t så ropar han ”Mamma, jag vill gå ut och cykla! ”Mamman vs tv:n 1-0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden