Hallandsposten

Takanen står i stormens öga

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

”Jag känner mig absolut träffad.” ANNA TAKANEN, scenkonstc­hef Stadsteate­rn

Teaterchef­en från Halland, Anna Takanen, har arbetat för en jämställd teater långt före #metoo svepte över Sverige. Som konstnärli­g ledare hålls hon nu ansvarig för sexistisk och kränkande arbetsmilj­ö.

Metoo hade kunnat bli en hashtag som under en dag eller två fyllde flödena i sociala medier och sedan försvann. Men ämnet sexuella trakasseri­er har fortsatt dominera både fikarumssa­mtal och sociala och traditione­lla medier ända sedan 15 oktober då den amerikansk­a skådespele­rskan Alyssa Milano uppmanade kvinnor att svara henne med hashtaggen #metoo om också de hade blivit utsatta för sexuella trakasseri­er.

I Sverige har kvinnor i bransch efter bransch gått samman för att kräva förändring. 456 skådespela­nde kvinnor skrev tidigt på uppropet #tystnadtag­ning som avslutades: ”Regissörer, ni har misslyckat­s. Producente­r, ni har misslyckat­s. Produktion­sbolag, ni har misslyckat­s. Teaterchef­er, ni har misslyckat­s. Politiker, ni har misslyckat­s. Vi kräver att arbetsgiva­re slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. ”

KULTURHUSE­T Stadsteate­rn i Stockholm som är Sveriges största teater styrs av Anna Takanen som är född i Kungsbacka, uppvuxen i Falkenberg, och gick teaterlinj­en på gymnasiet i Halmstad.

– Jag tror att vi är med om en stor revolution. Vi har nått momentum och kan aldrig backa tillbaka, säger Anna Takanen.

Hon var tidigare chef för Göte- borgs Stadsteate­r. Där uppmärksam­mades hon för sitt enträgna arbete med jämställdh­etsfrågor.

Å ena sidan har du arbetat med dessa frågor länge. Å andra sidan skriver de kvinnliga skådespela­rna ”Teaterchef­er, ni har misslyckat­s”, i sitt upprop. Vad har du själv fått för kommentare­r?

– Jag känner mig absolut träffad. Men jag har jobbat stenhårt i tolv års tid. Att Göteborgs stadsteate­r blev Sveriges mest jämställda teater gjordes inte på ett år. Det kräver långsiktig­t, upprepande arbete, utbildning och många samtal.

Den här typen av vittnesmål är inte

– Ja, det tror jag till viss del. När jag blev chef för Göteborgs stadsteate­r 2005 var jag den enda teaterchef­en på de stora institutio­nsteatrarn­a i Sverige som var kvinna. Och det var nästan bara manliga regissörer på alla teatrar. Det var bara elva år sedan, säger hon och fortsätter:

– DET FINNS många som har tagit den här striden långt bak i tiden också. Men nu tror jag att vi är redo att på allvar, gemensamt skapa ett bättre jämställt samhälle.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? TYSTNADTAG­NING. Under söndagen och måndagen läste skådespele­rskor upp vittnesmål om sexuella trakasseri­er på scener över hela landet. Molly Nutley var en av många på Södra Teatern i Stockholm.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT TYSTNADTAG­NING. Under söndagen och måndagen läste skådespele­rskor upp vittnesmål om sexuella trakasseri­er på scener över hela landet. Molly Nutley var en av många på Södra Teatern i Stockholm.
 ??  ?? ANSVARIG. Anna Takanen, som växte upp i Falkenberg och gick gymnasiet i Halmstad, är teaterchef på Stadsteate­rn i Stockholm.
ANSVARIG. Anna Takanen, som växte upp i Falkenberg och gick gymnasiet i Halmstad, är teaterchef på Stadsteate­rn i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden