Hallandsposten

Miss Li upptäcker musiken på nytt

MUSIK: ETT BLODIGT FALL BLEV NYTÄNDNING­EN FÖR MISS LI

- PATRICK STANELIUS/TT

I somras skapade Miss Li rubriker efter ett ofrivillig­t dopp i Skellefteä­lven. Inför en publik på 15 000 personer tappade hon balansen när hon klev upp på sitt piano, som stod placerat på en flotte, och genomförde sedan resten av spelningen genomblöt.

Men det var ett annat fall som Linda Carlsson och hennes fans har att tacka för att Miss Lis nya album A woman’s guide to survival stundar. Hennes ansikte tog smällen när fotfästet plötsligt försvann i en trappa. Det var i fjol, och i dag har hon ett ärr på överläppen och några nya tänder.

CARLSSON BESKRIVER händelsen som ”ett uppvaknand­e”:

– Jag levde ett liv i stiltje innan, så det var det som ruskade om mig och fick mig att skriva Bonfire. Det var gnistan som fick mig att vilja göra ett nytt Miss Li-album.

A woman’s guide to survival låter inte som Miss Lis tidigare album. Produktion­en är både större och kaxigare – låtskrivar­partnern Sonny Gustafsson­s kärlek till hiphop får fritt spelrum – vilket har väckt reaktioner efter släppen av singlarna Bonfire och Aqualung. Men för Linda Carlsson, som var redo att * Född som Linda Therese Carlsson i Borlänge 1982.

* Spelade allsvensk fotboll i Ornäs BK som tonåring.

* Medverkade i Tv4-programmet Så mycket bättre 2012.

* Diskografi: Late night heartbroke­n blues (2006), God put a rainbow in the sky (2007), Songs of a rag doll (2007), Dancing the whole way home (2009), Beats & bruises (2011), Tangerine dream (2012), Singles and selected (2012), Wolves (2013).

* A woman’s guide to survival släpps den 24 november.

HON ”UPPTÄCKTE musiken på nytt” under ett låtskrivar­läger i Los Angeles för ett par år sedan. Influenser­na därifrån tog hon med sig hem och omsatte i någonting som är väsensskil­t från de tidigare albumens pianopop.

– Det var så kul att skapa musik på ett annat sätt. Folk har redan undrat ”är det här verkligen Miss Li?” Det var jag beredd på och det är helt okej med mig. Jag har fått höra att Aqualung låter mer kommersiel­l än hur jag brukar låta. Det är en av mina absoluta favoritlåt­ar, även om jag ursprungli­gen tänkte att det var Beyoncé som skulle sjunga den, säger Carlsson.

Albumet var tänkt att släppas i mars men blev uppskjutet. Lika bra så, säger Linda Carlsson:

– Det har hänt så mycket sedan dess att det är först nu som det faktiskt känns komplett. Jag har kunnat sätta ord på allt jag har känt. Textmässig­t är det första gången som jag verkligen är nöjd med hur jag har kunnat formulera mig, och det är nog för att det är det första albumet som har tagit tid att göra.

Fyra långa år har gått sedan Miss Li släppte sitt senaste album Wolves. Linda Carlsson, som hon egentligen heter, var redo att lägga sin tidigare artistpers­ona på hyllan.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? FÖRNYAR SIG. ”Det var så kul att skapa musik på ett annat sätt”, säger Miss Li om albumet A woman’s guide to survival, vars produktion är präglat av hiphop och r’n’b.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT FÖRNYAR SIG. ”Det var så kul att skapa musik på ett annat sätt”, säger Miss Li om albumet A woman’s guide to survival, vars produktion är präglat av hiphop och r’n’b.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden