Hallandsposten

Det blodigaste slaget i historien

HISTORIA: 75 ÅR SEDAN SLAGET VID STALINGRAD

- ROLAND JOHANSSON/TT

Varken förr eller senare har så många soldater fallit under ett enskilt slag.

Totalt sett, från slagets inledning i augusti 1942 fram till tyskarnas kapitulati­on i januari-februari 1943, stupade cirka 750 000 man under striderna – 480 000 på den sovjetiska sidan och 270 000 på den nazityska.

Bland de senare ingick inte bara tyskar, utan även en stor mängd soldater från länderna som var förbundna med Tyskland – Rumänien, Italien och Ungern.

Till detta ska läggas ytterligar­e cirka en miljon sårade och tillfångat­agna soldater. De totala förlustern­a, båda sidor inräknade, uppgick därmed till uppemot 1,8 miljoner man.

– Det är förbluffan­de siffror. Framför allt de sovjetiska förlus- terna, både i män och materiel, var hårresande under hela kriget. Att de lyckades ersätta förlustern­a är anmärkning­svärt, säger Gunnar Åselius, professor i militärhis­toria vid Förvarshög­skolan.

Stalingrad var kulmen på Hitlers anfall på Sovjetunio­nen. Efter att ha hejdats utanför Moskva vintern 1941-42, gick han till förnyat anfall sommaren 1942, fast nu i sydlig riktning mot Volga och Kaukasus, i avsikt att ta kontroll över de sovjetiska oljekällor­na i området.

FRÅN BÖRJAN VAR inte Stalingrad – som sträckte sig längs Volgas västra strand – ett centralt mål. Men ganska snart blev kontrollen över staden ett självändam­ål för den tyska diktatorn. Inom kort urartade * Östfronten 1941-45 var den avgörande fronten under andra världskrig­et. Det var där som den tyska krigsmaski­nen krossades.

* Förlustern­a på båda sidorna var enorma. Sovjetunio­nen förlorade 11-14 miljoner soldater, plus uppemot 15 miljoner civila under kriget.

* De tyska förlustern­a på östfronten var också mycket stora. Cirka 4,1 miljoner soldater beräknas ha stupat i striderna mot Röda Armén.

* Även Tysklands bundsförva­nter Ungern, Italien och Rumänien förlorade mycket blod. Cirka 300 000 rumäner, 300 000 ungrare och 100 000 italienare stupade i Ryssland. det hela till en ohygglig strid, kvarter för kvarter, gata för gata.

– Tyskarna drogs in i en förstavärl­dskrigslik­nande situation. De var bäst på rörlig krigföring men i ruinlandsk­apet i Stalingrad tappade de alla sina fördelar, säger Åselius.

Samtidigt som tyskarna körde fast inne i staden, började de sovjetiska generalern­a, ledda av den berömde Georgij Zjukov, planera för en motoffensi­v, operation Uranus, som skulle fånga hela sjätte armén i en fälla.

Sjätte armén var den största formatione­n i den tyska krigsmakte­n och tanken var att ta revansch för alla förödmjuke­lser som Röda armén utsatts för sedan det tyska överfallet 1941, och ge tyskarna ett så djupt sår att de aldrig skulle kunna återhämta sig.

STORA TRUPPSTYRK­OR DROGS samman nordväst och sydost om Stalingrad. Planen var att slå till mot de rumänska arméer som täckte sjätte arméns flanker. De rumänska styrkorna var inte alls av samma klass som de tyska.

– Ryssarna hade väldig respekt

OMEDELBART DISKUTERAD­ES om sjätte armén, som leddes av general Friedrich Paulus, borde slå sig ut från inringning­en. Men Hitler förbjöd Paulus detta. Han trodde inte att den tyska krigsmaski­nen skulle orka med att återta Stalingrad om staden gick förlorad och han räknade med att kunna undsätta sjätte armén genom ett anfall söderifrån med en annan armé.

– Det är också tveksamt om sjätte armén hade klarat av att slå sig ut. Trupperna i Stalingrad var utmattade, säger Åselius.

Men anfallet söderifrån körde fast i snödrivorn­a. Undsättnin­gen uteblev, och försöken att försörja soldaterna från luften misslyckad­es. Stalingrad blev ett iskallt inferno.

De tyska styrkorna höll ut i drygt två månader, men slutet var oundviklig­t. Sjätte armén – det som var kvar av den – kapitulera­de 31 januari 1943. En mindre avdelning höll ut till 2 februari. Cirka 90 000 tyska soldater hamnade i sovjetisk krigsfånge­nskap, ett öde som endast 5 000 av dem skulle överleva.

– Kriget vänder vid Stalingrad. Hade inte tyskarna nötts ned där hade kriget kunnat bli långvariga­re, säger Åselius.

I november 1942, blev en kvarts miljon tyska soldater inringade vid Stalingrad i södra Ryssland. Det var den definitiva vändpunkte­n under andra världskrig­et. Sannolikt var det också det blodigaste slaget i världshist­orien.

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV ?? DOG I LÄGREN. De flesta av de tyskar som togs till fånga i Stalingrad dog i de sovjetiska fånglägren. På bilden en gravplats för tyska soldater i Vorkuta i norra Ryssland.
Bild: IVAN SEKRETAREV DOG I LÄGREN. De flesta av de tyskar som togs till fånga i Stalingrad dog i de sovjetiska fånglägren. På bilden en gravplats för tyska soldater i Vorkuta i norra Ryssland.
 ?? Bild: APN ?? BÄTTRE UTRUSTADE. Den sovjetiska armén var bättre försedd med artilleri än den tyska.
Bild: APN BÄTTRE UTRUSTADE. Den sovjetiska armén var bättre försedd med artilleri än den tyska.
 ??  ?? FÖRSTÖRDES. Stalingrad ödelades helt under striderna 1942-43. På bilden syns rök efter en tysk flygattack
FÖRSTÖRDES. Stalingrad ödelades helt under striderna 1942-43. På bilden syns rök efter en tysk flygattack

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden