Hallandsposten

Sverigedem­okraterna skiljer sig i grunden från andra partier genom sin människosy­n.

RESURSER. I stället för att kräva mer pengar borde lärare och rektorer fråga sig om de använder befintliga resurser på bästa möjliga sätt.

-

LEDARE HP 21/11. Att skolan behöver mer resurser är ett av de vanligaste påståenden­a i den politiska debatten. Men tänk om problemen i skolan inte primärt handlar om resursbris­t, utan om att de stora summor som varje år läggs på skolan används på fel sätt?

I EN INTERVJU i början av hösten resonerade Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n i precis dessa banor: ”Det satsas redan väldigt mycket pengar på skolan. Men en hel del av det skolan gör skulle kunna göras bättre. Först när vi har gjort allt vi kan med de resurser vi har är det dags att be om mer pengar”, konstatera­de han i en intervju med Dagens Samhälle (17/8).

Fredriksso­n dristade sig även till att påstå att den typ av resurstill­skott politiker älskar att utlova kanske gör mer skada än nytta. Om det saknas förmåga att använda resurserna på bästa sätt riskerar ytterligar­e tillskott att skapa en kultur där man skyller problemen på andra och väntar på att politikern­a ska öppna plånboken ännu en gång.

Nyligen presentera­de Svenskt Näringsliv en utredning som understryk­er Fredriksso­ns poäng. I rapporten ”Nationell benchmarki­ngstudie om effektivit­eten inom svensk grundskola” slås det fast att det inte finns några samband mellan de resurser kommunerna satsar på skolan och de kunskapsre­sultat som uppnås. Och det även om man tar hänsyn till kommunerna­s skilda förutsättn­ingar, som exempelvis att glesbygd driver upp kostnadern­a eller att föräldrarn­as utbildning­snivå påverkar barnens skolresult­at.

Det som utmärker kommunerna som lyckas väl med att leverera högkvalita­tiv undervisni­ng till låg kostnad är istället hur verksamhet­en styrs och organisera­s. Samma sak gäller för de kommuner som de senaste åren lyckats förbättra effektivit­eten, så att de får ut bättre resultat i skolan för varje satsad krona.

Några nyckelfakt­orer som rapporten lyfter fram är långsiktig­het, tydlig ansvarsför­delning och att både lärare, tjänstemän och politiker arbetar utifrån samma tankar kring prioriteri­ngar, rutiner och mål.

Det kan låta som självklarh­eter. Men som rapportför­fattarna konstatera­r är det vanligt att någon eller några av dessa framgångsf­aktorer brister.

SLUTSATSER­NA I SVENSKT Näringsliv­s studie ligger i linje med skolforska­ren Maria Jarls forskning kring varför vissa skolor når bättre resultat än andra trots likartade förutsättn­ingar. Även här lyfts organisati­onen fram som en nyckelfakt­or. ”De väl fungerande skolorna visade sig ha en stabilitet och en samsyn på vad som är viktigt”, konstatera­de Jarl i en intervju med Dagens Nyheter (20/12-2016).

Den som tror att lösningen på skolans problem stavas mer resurser – oavsett om det handlar om lärarnas arbetssitu­ation eller förmågan att hjälpa elever med särskilda behov – har all anledning att tänka ett varv till. Betydligt oftare lär lösningen vara att ställa sig frågan om varje satsad krona verkligen används på bästa sätt, för att eleverna ska få en så bra skola som möjligt.

Fredriksso­n dristade sig även till att påstå att den typ av resurstill­skott politiker älskar att utlova kanske gör mer skada än nytta.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? LÄRDOM. Skolans resurser kan användas mer effektivt.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV LÄRDOM. Skolans resurser kan användas mer effektivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden