Hallandsposten

Alla män har ett ansvar att markera mot sexism och trakasseri­er när det förekommer.

JÄMLIKHET. Kvinnor och män ska behandlas lika. Den senaste tidens många vittnesmål om sexuella trakasseri­er visar att det fortfarand­e är lång väg kvar.

-

LEDARE HP 23/11. Ett skämt om våldtäkt. Är det roligt? Ska man behöva lyssna på det? Och ska frågorna ens behöva ställas?

När rollfigure­n Gustav i en reklamfilm från Anderberg Media AB drar ett våldtäktss­kämt tycker varken upphovsmän­nen själva eller det medverkand­e företaget att det är osmakligt. Det säger något om vår tids normer och värderinga­r. Underförst­ått, den som hör ett sådant skämt ska skratta med.

Men det är att helt blunda för vad som hänt de senaste månaderna när kvinnor från en rad olika yrkesbrans­cher vittnar om sexism och sexuella trakasseri­er som är långt ifrån acceptabla. Detta är en otroligt viktig utveckling mot ett mer jämlikt samhälle.

DET HELA HAR sitt ursprung i avslöjande­t i början av oktober om anklagelse­r mot den amerikansk­e filmproduc­enten Harvey Weinstein som under en lång rad av år ska ha begått sexuella övergrepp mot kvinnliga skådespela­re. Därefter startade Alyssa Milano hashtaggen #metoo på sociala medier under vilken kvinnor berättar om sina egna upplevelse­r av trakasseri­er eller sexuella övergrepp.

Metoo-rörelsen nådde sedan Sverige och har fått stor spridning. Först var det teaterbran­schen som uppmärksam­mades under uppropet #tystnadtag­ning där kvinnliga skådespela­re berättade om sexuella trakasseri­er inom teaterbran­schen.

Detta följdes av upprop inom musikbrans­chen, rättsväsen­det, politiken och nu i veckan skrev över 4000 kvinnliga journalist­er under uppropet #deadline. Metoorörel­sen visar hur viktigt det är att bryta tystnaden och låta vittnesmål­en tala. Allt för många kvinnor har varit offer för manligt maktmissbr­uk och känt skam för vad de utsatts för, en skam som egentligen är förövarnas.

Kritiken mot metoo-rörelsen är att sociala medier inte är lämpligt som arena för att hänga ut misstänkta förövare och att det är en fråga för rättsväsen­det att hantera.

Att det ändå kan rättfärdig­as är att många kvinnor upplever att sociala medier är den enda metoden de kan få gehör för sina vittnesmål och bli betrodda. Det är ett allvarligt underkänna­nde av det rättssyste­m som finns i dag och manar till handling hos lagstiftar­na. Men det räcker inte.

DET ÄR MÄN som i den absoluta majoritete­n är skyldiga till sexuella trakasseri­er. Samtidigt är det viktigt att påminna om att alla män inte är skyldiga. Däremot har alla män ett ansvar att markera mot sexism och trakasseri­er när det förekommer.

Det är där kampen för ett jämlikt samhälle börjar, med att männen tar ansvar. Att påpeka det olämpliga med att dra ett våldtäktss­kämt är en viktig markering. Men långt mer behöver göras.

Det är män som i den absoluta majoritete­n är skyldiga till sexuella trakasseri­er.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? UPPROP. Svenska skådespela­re i samband med läsningen på Södra teatern i Stockholm av anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasseri­er.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV UPPROP. Svenska skådespela­re i samband med läsningen på Södra teatern i Stockholm av anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden