Hallandsposten

Avtal löser sekretessp­roblem

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

De saknade skyddande avtalen mellan Region Halland och den amerikansk­a samarbetsp­artnern i Boston är nu underteckn­ade. – Det känns bra att allt är på plats. Nu får vi titta på vad som fallerade i våra interna processer, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist.

Företrädar­e för Brigham and Women’s Hospital i USA har nu skriftlige­n bekräftat att de har förstört alla de patientdat­a som regionen hann föra över innan avtalen skrevs. Totalt ska det handla om cirka 500000 journalupp­gifter.

BÅDA PARTER HAR i dagarna också underteckn­at Eukommissi­onens så kallade standardav­tal, som reglerar skyddet av personuppg­ifter i ett land utanför EU.

– Vi har också skrivit personliga sekretessa­vtal med varje forskare som får tillgång till våra data, berättar Haleh Lindqvist.

VIDARE SKA DE amerikansk­a forskarna ha genomgått en utbildning kring svensk sekretessl­agstiftnin­g.

– I och med att vi hänvisar till offentligh­ets- och sekretessl­agen så känns det viktigt att forskarna förstår vad den innebär och att de nu har ett personligt ansvar, säger Lindqvist.

Samarbetet med Bostonsjuk­huset har pågått sedan början av 2016 och kostar regionen cirka 15 miljoner kronor årligen. Först i september 2016 ombads dock en extern jurist, Manólis Nymark, att pröva laglighete­n i utbytet.

Nymark påpekade då att det saknades ett adekvat skydd av de personuppg­ifter som lämnades ut och efterlyste de avtal som nu är underteckn­ade. Varför inte rekommenda­tionen följdes redan 2016 är oklart.

– Vi ska nu säkerställ­a våra interna processer så att saker inte kan hamna mellan stolarna, säger Haleh Lindqvist.

I VÄNTAN PÅ avtalen har forsknings­samarbetet gjort tillfällig­t halt, men är tänkt att återupptas snart igen.

– Representa­nter från Boston kommer hit i början av december och vi får då diskutera hur vi går vidare. Enligt vårt avtal ska projektet pågå även under 2018, säger Haleh Lindqvist.

Justitieom­budsmannen, JO, beslutade nyligen att inleda en granskning av regionens utlämnande av journalupp­gifter till USA.

”Vi ska nu säkerställ­a våra interna processer.” HALEH LINDQVIST, sjukvårdsd­irektör

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? AVTALEN KLARA. ”Det känns bra att allt är på plats. Nu får vi titta på vad som fallerade i våra interna processer”, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist.
Bild: ROGER LARSSON AVTALEN KLARA. ”Det känns bra att allt är på plats. Nu får vi titta på vad som fallerade i våra interna processer”, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden