Hallandsposten

Centern siktar på att föryngra sig

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

”Trots de olika partitillh­örighetern­a visar ändå ledamötern­a ett gemensamt ansvar.”

ANDREAS ALGEBO, centerpart­istisk ks-politiker

Av de tio översta namnen på Centerns lista till kommunvale­t nästa höst är sju personer under 50 år – en markant föryngring enligt Anna Roos.

– Man kan se att det nu sker en generation­sväxling i vårt parti lokalt, säger hon.

Hyltekrets­en fastställd­e listan vid sitt nominering­smöte i måndags. Anna Roos, som är kommunalt opposition­sråd i Hylte, toppar listan.

HON FÖLJS AV Andreas Algerbo, som blev Centerns andreman i kommunstyr­elsen i en rockad då Henrik Erlingson för ett år sedan hoppade av uppdraget som partiets opposition­sråd.

Andraplace­ringen i nästa års lista i kommunalva­let i Hylte innebär att Algerbo är beredd att fortsätta i kommunstyr­elsen under nästa mandatperi­od.

– Det har varit väldig kul under det här året och på sätt och vis likt min vardag. Jag jobbar som vd för ett företag i Värnamo, berättar han.

Andreas Algerbo jämför med när han för ett tjugotal år sedan satt med i kommunens tekniska nämnd. Han tycker att det politiska spelet mellan partierna i Hylte mer präglar arbetet i kommunstyr­elsen – men inte på ett negativt sätt.

– Trots de olika partitillh­örighetern­a visar ändå ledamötern­a ett gemensamt ansvar för den kommunala verksamhet­en.

Anna Roos inflikar att det också är hennes uppfattnin­g att den nuvarande mandatperi­oden, med en S-ledd koalition mot vilken Centern är det största opposition­spartiet, innehåller ett större samförstån­d än tidigare.

– Det är inte motsättnin­gar om varenda grej och jag tror heller inte att invånarna i kommunen är särskilt imponerade av käbbel och gnabb, säger hon.

CENTERN HAR DÄRFÖR, förklarar Anna Roos, valt sina strider. Inför nästa torsdag, exempelvis, då kommunfull­mäktige ska anta en justerings­budget för 2018 har C och den opposition partiet ingår i, valt att inte föra fram en räcka egna förslag, utan kommer att rösta för majoritete­ns förslag.

– Det kan vi också göra för att vi tycker att en del som de lagt är bra, säger hon.

Ett annat exempel tidigare under mandatperi­oden var hur åtgärdsmil­jonen skulle användas. Opposition­en valde att stå bakom det som Framtid Hylte förde fram.

– Det gjorde vi för att kommunen hade ett tufft läge. En strid i den frågan hade varken gjort det lättare för tjänstemän­nen att jobba eller för invånarna som skall ta emot insatserna.

Den fastslagna kommunvals­listan följer valberedni­ngens förslag. Detta följde i sin tur ganska väl den provröstni­ng som centerpart­isterna i Hylte haft.

ETT LITET AVSTEG från provröstni­ngen är Anwar Hassan som lyfts från nionde till åttonde plats, och på så sätt blivit ”valbar” enligt ett visst sätt att räkna. Hassan är ny medlem i Centerpart­iet och också ordförande i somaliska föreningen i Hylte.

Vissa som vid förra valet låg högt har halkat ned något, bland annat garvade veteraner som Bruno Granath, Unnaryd och Ingemar Steneteg från Hyltebruk. Några som i dag sitter i fullmäktig­e har bett att slippa bli uppsatta på 2018 års lista: Karin Åkesson och Karl-anders Thorsson.

– Alla dessa namn har vi ersatt med förhålland­evis unga människor, berättar Anna Roos.

DET FINNS FLERA, anger hon och Andreas, erfarna kommunpoli­tiker med i arbetet och i organisati­onen.

– Vi får råd och inspel från flera tidigare kommunråd. En som dessutom varit riksdagsle­damot, som Sonja Andersson, Björn Kull och Rolf Kenneryd, och dessutom finns Lennart Ohlsson och Henrik Erlingson fortfarand­e med i politiken, påpekar Andreas Algerbo.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TOPPAR. Anna Roos och Andreas Algerbo är i dag Centerns två ledamöter i kommunstyr­elsen i Hylte. Inför nästa års val är de satta i topp på partiets röstsedel.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TOPPAR. Anna Roos och Andreas Algerbo är i dag Centerns två ledamöter i kommunstyr­elsen i Hylte. Inför nästa års val är de satta i topp på partiets röstsedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden