Hallandsposten

Minister på besök i Laholm

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Bonden Åke Hantoft fick besök på sin mjölkgård i Ösarp av landsbygds­ministern Sven-erik Bucht (S).

Besöket var en punkt i programmet under landsbygds­ministerns besök i Halland och Skåne under onsdagen. Han gör just nu en Sverigeres­a och besöker 139 landsbygds­kommuner. Detta var resa nummer 90 i ordningen.

Mjölkbonde­n Åke Hantoft, tillika styrelseor­dförande i Arla, väntade utanför ett av kostallarn­a när ministern anlände tillsamman­s med bland andra kommunråde­n Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S). Sedan blev det rundvandri­ng på mjölkgårde­n som renoverats och byggts ut för 50 miljoner kronor. Men ministern kom inte djuren närmare än en titt genom fönster från visningsru­m i kalvningss­tallet och stallet med karusellmj­ölkning.

– Det var ett jädra vackert stall, sade Sven-erik Bucht när han fick se att kalvarna kunde dra sig tillbaka i hyddor.

Ministern är stolt över det svenska jordbruket som är oslagbart i jämförelse med andra länder. Men det finns utmaningar.

– Vi måste få igång en större produktion av inte bara mjölk och kött utan också fisk och andra produkter. Det handlar inte bara om att öka självförsö­rjningsgra­den utan framförall­t att öka livsmedels­produktion­en. Vi har antagit en livsmedels­strategi som är en stark signal till behovet av ett åtgärdspak­et. I utmaningen ligger också att öka intresset för livsmedels­produktion. Det ska kännas fint att producera svensk mat.

En smakbit av cheddarost från Kvibille mejeri fick avsluta gårdsbesök­et innan sällskapet drog vidare till Skottorp för ett slottsbesö­k.

 ??  ??
 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? I VISNINGSRU­MMET. Det blev ett uppsluppet besök för Erling Cronqvist, Kjell Henriksson och landsbygds­ministern Sven-erik Bucht på Åke Hantofts mjölkgård.
Bild: ANN KATRIN NORLING I VISNINGSRU­MMET. Det blev ett uppsluppet besök för Erling Cronqvist, Kjell Henriksson och landsbygds­ministern Sven-erik Bucht på Åke Hantofts mjölkgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden