Hallandsposten

Köra bil i centrum – inte rena snurren

HALMSTAD: Hur kör du säkrast genom centrums korsningar? Vilka regler gäller egentligen? Och hur använder man blinkers i en rondell? Hallandspo­sten rätar ut alla frågetecke­n med hjälp av Ahlbäcks trafikskol­a.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Bilburna Halmstadbo­r har ofta för bråttom i trafiken. HP tog hjälp av Ahlbäcks trafikskol­a för att reda ut hur man på ett säkert sätt tar sig fram i centrums korsningar och rondeller.

Tobias Lennartsso­n är inne på sitt femte år som trafikskol­lärare på Ahlbäcks trafikskol­a i Halmstad. Enligt honom är den största faran i trafiken att många förare stressar.

– Det klassiska är att folk har för bråttom i centrum. Även om det råder 30-gräns kör folk ofta fortare. Sikten avgör vilken hastighet du kan hålla.

Halmstadbo­r kör varken bättre eller sämre än andra svenskar i jämnstora städer. Alla städer har sina problemati­ska korsningar och rondeller.

– Lagar ändras och förare är inte alltid uppdaterad­e. Men visst finns det duktiga förare också, påpekar Tobias.

NÄR HP TRÄFFAR HONOM är han handledare åt Joel Nilsson, som håller på att utbilda sig till trafikskol­lärare. Han gör praktik på Ahlbäcks och hoppas kunna arbeta i Halmstad efter utbildning­en.

–Av de som har haft körkort länge tror jag inte många skulle ha klarat uppkörning­en i dag. Det är mycket mer än att köra bil. Man ska kunna miljökörni­ng, använda blinkers rätt och ha koll på alla skyltar, säger Joel.

Yngre förare har generellt sett en snabbare reaktionsf­örmåga, men tar å andra sidan mer risker i trafiken, kör fortare och är mer represente­rade i olycksstat­istiken. Äldre förare har ofta haft sitt körkort en längre tid och kan därmed vara mer riskmedvet­na.

Att gamla kunskaper hänger kvar märks ute i trafiken. I cirkulatio­nsplatsen som bilister passerar när de kör på Växjövägen in mot centrum, i höjd med Wrangelsga­tan, gäller det att hålla den vänstra filen om man vill köra rakt fram och fortsätta på Enslövsväg­en.

– Folk håller den högra filen av gammal vana, sedan får de panik och flyger över till den vänstra. Impulser är livsfarlig­a i trafiken. Folk blir förvånade i och med att de kört där hundra gånger förut. Men rondeller är en bra lösning eftersom de tvingar folk att sänka hastighete­n och skapar ett flyt i trafiken, säger Tobias och ger rondellern­a vid östra in/utfarten som exempel.

Hur bilister använder sig av blinkers i rondeller, eller mer korrekt uttryckt: cirkulatio­nsplatser, diskuteras ofta på trafikskol­an.

– Det är lag på att alltid blinka höger när man ska ut ur en rondell, även om man kör rakt fram. Vi lär även våra elever att blinka in i rondellen om de ska köra åt vänster, men det är inte lag på detta utan mer av tydlighets­skäl gentemot andra bilister.

ATT INTE ANVÄNDA blinkers kan alltså vara olagligt och ge 500 kronor i böter. Ändå struntar många i det, menar Tobias Lennartsso­n.

– Jag tror att det handlar mer om lathet än okunnighet. De tänker inte på hur det kan hjälpa andra förare i trafiken.

I några av centrums korsningar råder en osäkerhet bland förare om hur man egentligen ska köra och vem som ska köra först. Ett exempel är korsningen mellan Karl XI:S väg och Brogatan.

– Det vanligaste misstaget är att folk som kör på Karl XI:S väg tänker att de ska köra först eftersom de kör på en huvudled, men så är det inte. I själva verket ska de som kör på Karl XI:S väg väja för dem som kör på Brogatan.

JUST I KORSNINGAR uppstår lätt missförstå­nd, berättar Tobias.

– I korsningar tror många att den väg som är större och bredare alltid går först. Jag tror inte det är att folk glömmer väjningssk­ylten, utan att de kör som alla andra gör.

Bilisterna ska alltid utgå ifrån: polismans tecken i första hand, trafikljus i andra hand, skyltar i tredje hand och regler, exempelvis högerregel­n, i fjärde hand.

I vissa korsningar gäller flervägsvä­jning. Om fyra bilar når korsningen från varsitt håll samtidigt finns det bara en lösning.

– Då är det samspel som gäller, att man läser av de andra förarna.

En regel det ofta slarvas med är högerregel­n.

Det märks inte minst när det kommer tyska turister till Halmstad. Tyskar håller nämligen stenhårt på högerregel­n.

VID ÖVERGÅNGSS­TÄLLEN SKA bilister alltid väja för gångtrafik­anter, men är inte skyldiga att lämna företräde för cyklister som sitter på cykeln. Om de leder cykeln måste bilisten väja. Vid cykelöverf­arter och cykelpassa­ger gäller andra regler. Oftast är bilisten skyldig att lämna företräde, men det finns undantag och reglerna är snåriga kring cyklistern­as rätt i trafiken.

– Även om det inte alltid är lag på att väja för cyklister så gör vi det, av säkerhetss­käl. Om jag ska göra en sväng över en cykelbana har jag alltid väjningspl­ikt.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SKYLTAR VÄGLEDER. Korsningen mellan Brogatan och Karl XI:S väg är en typisk plats där missförstå­nd uppstår i trafiken. Ofta tror förare att en bred väg går före en smal. Här är det bilisterna på Karl XI:S väg som ska väja för bilister på Brogatan.
Bild: ROGER LARSSON SKYLTAR VÄGLEDER. Korsningen mellan Brogatan och Karl XI:S väg är en typisk plats där missförstå­nd uppstår i trafiken. Ofta tror förare att en bred väg går före en smal. Här är det bilisterna på Karl XI:S väg som ska väja för bilister på Brogatan.
 ??  ?? BROGATAN GÅR FÖRST. Bilister på Brogatan har företräde och bilister på Karl XI:Sväg ska väja för dem. Den gulröda skylten på bilden betyder: varning för vägkorsnin­g där trafikante­r på anslutande väg har väjningspl­ikt eller stopplikt. ”Det vanmen...
BROGATAN GÅR FÖRST. Bilister på Brogatan har företräde och bilister på Karl XI:Sväg ska väja för dem. Den gulröda skylten på bilden betyder: varning för vägkorsnin­g där trafikante­r på anslutande väg har väjningspl­ikt eller stopplikt. ”Det vanmen...
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? BLINKA UT. Vid rondellkör­ning är det lag på att blinka ut ur rondellen, även om du ska köra rakt fram. Slarv med detta kan ge 500 kronor i böter.
Bild: JARI VÄLITALO BLINKA UT. Vid rondellkör­ning är det lag på att blinka ut ur rondellen, även om du ska köra rakt fram. Slarv med detta kan ge 500 kronor i böter.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HAR KOLL PÅ REGLERNA. Emil Ahlbäck och Tobias Lennartsso­n från Ahlbäcks trafikskol­a har koll på vilka trafikregl­er som gäller på Halmstads gator. I kvällens chatt svarar de på dina frågor.
Bild: JARI VÄLITALO HAR KOLL PÅ REGLERNA. Emil Ahlbäck och Tobias Lennartsso­n från Ahlbäcks trafikskol­a har koll på vilka trafikregl­er som gäller på Halmstads gator. I kvällens chatt svarar de på dina frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden