Hallandsposten

Framtidens fossilfria bilar är redan här

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hallandspo­sten.se

I framtiden kommer vi alla att köra en elbil sägs det. Men trots att fossilfria bilar redan är här så släpar Halland efter.

Rader av fossilfria bilar stod parkerade längs med gatorna i Falkenberg när representa­nter från kommuner och företagare nyligen träffades för att få informatio­n om hur man kan ställa om till fossilfrit­t.

De fordon som drog mest uppmärksam­het var Teslorna och föga förvånande var det de bilarna som flest vill testköra. Anledninge­n till den stora samlingen fossilfria bilar stavas Arena Grön Halland. En av talarna var Jakob Lagercrant­z, grundare av 2030-sekretaria­tet, som jobbar för fossilober­oende fordon.

– Det har hänt fruktansvä­rt mycket på transporto­mrådet – äntligen, säger han och får medhåll av Jonas Lööf, verksamhet­sledare inom Miljöfordo­n Sverige:

– Vi människor är lite avigt inställda till omställnin­gar generellt. Därför är det bra att företag och offentliga verksamhet­er möts och byter erfarenhet­er och visar vägen för andra, säger han.

ENLIGT JONAS LÖÖF utgör fossilfria fordon i dag sex procent av den svenska fordonsflo­ttan. För att den siffran ska öka är miljöcerti­fierade företag en bra start tror Lina Törngren, som är ecodriving­instruktör på Yrkesförar­centrum i Göteborg.

– Att sätta en miljöcerti­fiering innebär att ställa krav på företagen och det gör att personerna på företaget måste gå den miljöutbil­dningen. De anställda är ju även privatpers­oner och jag tror att den individuel­la personen har mycket att säga till om, säger hon.

Bakgrunden till seminariet är bland annat frågan om mer biobränsle till marknaden, som Arena Grön Halland driver. Men också att Halland, som statistisk­t sett har många bilar per invånare, har få fossilfria bilar. Men vårt län sticker ut på andra sätt menar Jonas Lööf.

– Allt är ju relativt. Man har en mindre andel fossilfria fordon i Halland, så där är man sämre. Men däremot är man i Falkenberg och Varberg bättre på gasbilar än riket i stort. Och Halland som helhet är bättre på elbilar, säger han.

”Det har hänt fruktansvä­rt mycket på transporto­mrådet – äntligen.”

JAKOB LAGERCRANT­Z

JONAS LÖÖF MENAR att Halland har potential att ha en av Sveriges bästa infrastruk­turer för gasdrivna fordon.

–Med reservatio­n för Hylte så tror jag att det finns laddstatio­ner i varje kommun. Och med E6 som går som en pulsåder mellan Malmö och Göteborg ger det väldigt bra förutsättn­ingar.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? FRAMTIDENS BILAR. Återförsäl­jaren Jens Tovek och marknadsut­vecklaren Petra Bosson deltog båda på seminariet om fossilfria fordon.
Bild: JENNIE PERSSON FRAMTIDENS BILAR. Återförsäl­jaren Jens Tovek och marknadsut­vecklaren Petra Bosson deltog båda på seminariet om fossilfria fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden