Hallandsposten

Unga lär sig hur man beter sig på nätet

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Att vara med i en idrottsför­ening handlar inte bara om att sporta. Minst lika viktigt är det att vara en bra kompis – såväl på nätet som i verklighet­en. Det är tanken bakom en utbildning där unga idrottare får lära sig hur man beter sig schysst i sociala medier.

Satsningen på att utbilda ungdomar i sociala medier startades i somras av SISU Idrottsutb­ildarna Halland som märkte att länets föreningar efterfråga­de kunskapen.

– Det förekommer mycket kränkninga­r i sociala medier. När man är skyddad bakom en skärm vågar man uttrycka saker som man inte vågar i verklighet­en, säger idrottskon­sulenten Emelie Elfsberg.

ENLIGT HENNE ÄR det viktigt att tänka på att en skriftlig kommentar inte alltid uppfattas på samma sätt som en muntlig.

Dessutom behöver ungdomarna uppmuntras till att säga ifrån när något inte känns okej, menar hon.

– Vi märker att våra barn och unga har en hög toleransni­vå. Det är viktigt att prata om att det är okej att säga ifrån.

Hittills är det framför allt ungdomsgru­pper som genomfört utbildning­en. Bland annat fick Halmstads bollklubbs ungdomslag gå den när hela barn- och ungdomsver­ksamheten nyligen hade utbildning­svecka med fokus på värdegrund.

HBK-SPELARNA Jamie Mattsson, David Andersson, Hugo Nerborg och Adam Jacobsson tyckte att utbildning­en var intressant.

– Och det är kul att göra saker med laget, säger Hugo Nerborg. Hur tycker ni att man ska bete sig i sociala medier?

– Man ska bete sig mot andra som man vill att de ska bete sig mot en själv, säger Adam Jacobsson.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NÄTVETT. ”Vi märker att våra barn och unga har en hög toleransni­vå. Det är viktigt att prata om att det är okej att säga ifrån,” säger Emelie Elfsberg som utbildar unga idrottare i hur man beter sig i sociala medier.
Bild: JARI VÄLITALO NÄTVETT. ”Vi märker att våra barn och unga har en hög toleransni­vå. Det är viktigt att prata om att det är okej att säga ifrån,” säger Emelie Elfsberg som utbildar unga idrottare i hur man beter sig i sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden