Hallandsposten

Fler boenden för flyktingba­rn stängs

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Vi har tre boenden och inte halvfullt på något utav dem.” CHRISTER SUNDBERG socialchef

Personal kommer att varslas när kommunen avvecklar fler boenden för ensamkomma­nde ungdomar. Björklunde­n ska stänga i december och Lagahöjden i början av nästa år.

I somras stängdes Trulsgårde­n och när allt är klart ska enbart Lilla Nybo finnas kvar som boende för ensamkomma­nde flyktingun­gdomar i Laholms kommun.

– Vi har tre boenden och inte halvfullt på något utav dem. Det fixar vi inte rent ekonomiskt. Vi får ingen ersättning för de tomma platserna, säger Christel Sundberg, socialchef i Laholm.

Mottagande­t fick byggas upp blixtsnabb­t under 2015 och 2016. Rekordmång­a ungdomar anlände till Sverige utan sällskap av vårdnadsha­vare, i flykt från krig och orättvisor.

Kommunen tog emot 65 ensamkomma­nde ungdomar på kort tid. Nu ser verklighet­en annorlunda ut, med gränskontr­oller, åldersupps­krivningar och avvisnings­beslut.

– Tidigare stod det stilla i processern­a. Nu går det med blixtens hastighet. Det som står i informatio­nen till nämnden om antalet ungdomar är redan inaktuellt. Det händer saker varje vecka, säger Christel Sundberg.

SOCIALNÄMN­DEN HAR NU beslutat att ge verksamhet­en i uppdrag att ”fortsätta omstruktur­eringen”.

– Vi börjar med att stänga ner Björklunde­n i december och Lagahöjden under första halvåret 2018. I framtiden kommer vi att ha Lilla Nybo som vår verksamhet för ensamkomma­nde, säger Knut Slettengre­n (M), nämndens ordförande.

Migrations­verket tror att det kommer 1500 ensamkomma­nde till Sverige nästa år. Laholm står så långt bak i turordning­en att kommunen inte räknar med att få några anvisninga­r under nästa år, och sedan fem om året från och med 2019.

– Men det går väldigt fort och råder stor osäkerhet. Om Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et kommer överens i Stockholm om en amnesti, vad händer då? Vi kan bara förhålla oss till de spelregler som gäller nu, säger Knut Slettengre­n.

ATT KOMMUNEN HAR byggt upp sin mottagning helt i egen regi ser nämnden som en stor fördel. Det är enklare att ställa om och ger värdefull erfarenhet inför framtiden.

Men just nu innebär det också att personal kommer att få sluta. Mellan tio och femton personer jobbar med ensamkomma­nde, flera med tidsbegrän­sade anställnin­gar. Hur många som får gå är inte klart.

– Det kommer att läggas ett varsel. Det kan också bli fråga om omplacerin­gar, säger Knut Slettengre­n.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? AVVECKLING. Behovet har minskat, men socialnämn­den vill behålla en beredskap, uppger Knut Slettengre­n (M).
Bild: JONATAN GERNES AVVECKLING. Behovet har minskat, men socialnämn­den vill behålla en beredskap, uppger Knut Slettengre­n (M).
 ??  ?? TRE BLIR EN. Björklunde­n stängs först, därefter Lagahöjden medan Lilla Nybo blir kvar tills vidare.
TRE BLIR EN. Björklunde­n stängs först, därefter Lagahöjden medan Lilla Nybo blir kvar tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden