Hallandsposten

Ortsbor guidar inför tågstoppet

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Varför vill Veingeborn­a ha en järnvägsst­ation? Den frågan och några till funderade ortsborna på vid en träff på onsdagskvä­llen.

Drygt 30 personer nappade på kommunens inbjudan till Veingeskol­ans matsal för att ge en vink om hur det är att bo på orten och vilken samhällsny­ttan kan bli med den framtida Markarydsb­anan. Drygt 30 personer deltog på träffen.

Den nya järnvägsst­räckningen förväntas bli klar tidigast 2023 enligt Trafikverk­et. Men på träffen blickade de så långt fram som till 2035.

– Tågstation­en i sig ger inte utveckling utan där behöver politikern­a hjälp av Veingeborn­a för att få veta vilken effekt tågen kan ha. Då behöver vi titta ännu längre bort i horisonten, säger Linda Svederberg, projektled­are för kommunens utveckling­splan i Veinge.

Veingeborn­a satt gruppvis i matsalen och diskuterad­e sig fram till bra svar. Matilda Karlsson Wennström, 36, bor med maken Fredrik Karlsson och deras två barn i Veinge. De är överens om att skolan betyder väldigt mycket för orten.

– Här kan de gå ända från förskola till och med nian på grundskola­n. Och när de börjar gymnasiet blir det smidigt att ta tåget antingen till Laholm eller till Halmstad, säger Matilda Karlsson Wennström.

Veinge upplevs som en central ort med närhet till större orter. Dagens problem är att kollektivt­rafiken inte alltid fungerar för dem som arbetar på annan ort.

I kväll är det Knäredsbor­nas tur att guida politikern­a om ortens identitet och vad Markarydsb­anan kan betyda på sikt. Frågorna går också att besvara digitalt på Laholms kommuns hemsida.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? EN TÅGSTATION. Matilda Karlsson Wennström, Fredrik Wennström, Anders Persson och Lennart Andersson funderar på vad den kan ge orten.
Bild: ANN KATRIN NORLING EN TÅGSTATION. Matilda Karlsson Wennström, Fredrik Wennström, Anders Persson och Lennart Andersson funderar på vad den kan ge orten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden