Hallandsposten

Lokal politik och en elak svartmunk

- ULLAMI NYHUUS 010-471 51 41 umnw@hallandspo­sten.se

Medan Svartmunke­n satt i novembermö­rkret 1997 och fnittrande filade på veckans elakheter, ägnade sig förre överåklaga­ren Brynolf Wendt åt att ladda för sitt nya uppdrag som partiledar­e.

Det är ett tufft jobb som väntar 72-åringen, konstatera­r reportern, medan Brynolf Wendt själv är mest förvånad över att han fått förtroende­t att nu leda Sveriges Pensionäre­rs Intressepa­rti, SPI.

– Jag passar egentligen inte som politiker, säger han i en kommentar, jag är för brutal i mina formulerin­gar.

I HARPLINGE ÄR också tongångarn­a tuffa. Ilskan över hur illa trafikplan­erarna skött sitt jobb är stor sedan en 13-årig flicka blivit påkörd och skadad vid busshållpl­atsen utanför Harplinge ridklubb.

Olyckan var den tredje på två år där barn varit inblandade, något som gjort ortsbon Peter Feuerbach så ilsken att han skrivit brev till Vägverket där han kräver åtgärder för att göra platsen säkrare.

Responsen från mottagaren känns positiv, vilket alla är glada för i ridklubben. Nu gäller det bara att enas om den bästa lösningen.

PÅ LAHOLMSSID­AN TAR man upp en del av konsekvens­erna från giftskanda­len på Hallandsås. En av de åtgärder som skett är att lantbrukar­na avlivat de djur som druckit ur Vadbäckens vatten som också innehållit gift från tätningsme­dlet Rhoca-gil.

Bakgrunden är direktiv från Livsmedels­verket som anger att varken mjölk eller kött från djur som druckit ur bäcken får säljas på marknaden.

Här går meningarna isär om vad som är bäst. Forskare i Uppsala anser att åtgärden är helt onödig och att det sannolikt är helt ofarligt att dricka både mjölk och äta kött från dessa djur. Skanek, å sin sida, anser inte att djuren avlivas i onödan.

Lantbrukar­e Jan Karlsson i Ängabäck som dagligen hällt ut 3 000 liter mjölk i urinbrunne­n tror att forskarna har rätt, men tvivlar ändå på att konsumente­rna vågar köpa mjölk och kött från traktens gårdar.

I RUTAN ”KAJPLATS Halmstad” kan intressera­de läsare ta del av uppgifter om vilka fartyg som gästar Halmstad, varifrån de kommer och vad de lassar eller lossar.

Medan de ägnar sig åt detta börjar Svartmunke­n nalkas slutet på sin krönika. Särskilt nöjd är han över kommentare­n om miljöprobl­emen på Trönninges­kolan:

”Ett bra sätt att säkra den fulla sysselsätt­ningen är att bygga hus i hastig takt och bevara litet av sankmarksk­araktär i betongen. Mögelskola­n i Trönninge revs för ett nytt komplex, uppenbarli­gen även det allergials­trande. Det är dags att släppa loss mögelhunde­n Mille, alltså förvaltare­n på servicekon­toret, Jan Milén. Han kanske kan få upp ett spor.”

 ??  ?? NY ROLL. Förre åklagaren Brynolf Wendt är taggad inför jobbet som partiledar­e för SPI.
NY ROLL. Förre åklagaren Brynolf Wendt är taggad inför jobbet som partiledar­e för SPI.
 ??  ?? ELAKING. Ingen undgår Svartmunke­ns skarpa blick.
ELAKING. Ingen undgår Svartmunke­ns skarpa blick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden