Hallandsposten

Östling går efter skatteskan­dalen NYA AVSLÖJANDE­N BLEV DROPPEN

STOCKHOLM:

- OLA WESTERBERG/TT

I samband med den stora paradisläc­kan den 5 november framkom det att Östling har miljontill­gångar i lågskattel­andet Malta. I en intervju med SVT:S Uppdrag granskning sade han: ”Vad fan får jag för pengarna?” när han resonerade om skattetryc­ket i Sverige och om all den skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv, men Svenskt Näringsliv­s ordförande försvarade­s också med att det han gjort är lagligt.

Östling väljer nu ändå att avgå sedan han i dagarna konfronter­ats med nya uppgifter om kontrovers­iella affärer och skatteuppl­ägg, rapportera­r SVT:S Uppdrag granskning och SVT Nyheter, som tillsamman­s med TT är de svenska redaktione­r som jobbat med paradisläc­kan.

NÄR LEIF ÖSTLING i samband med läckan fick frågor om sina bolag på Malta och i Luxemburg försvarade han sig med att det handlade om pengar han tjänat utomlands och bolag som han inte tagit ut vinst från.

– Jag har inte tagit någon som helst utdelning från de här (bolagen). Och hade jag tagit utdelning då hade jag fått skatta i Sverige, sade Östling.

Men hans Maltabolag Herstoe beslutade om aktieutdel­ningar på drygt 2,8 miljoner kronor i vinst enligt årsredovis­ningarna från 2009 och 2010, enligt SVT:S nya uppgifter. När Östling får bildbevis på årsredovis­ningarna skickade till sig svarar han: ”Dina frågor om Hertsoe lämnar jag obesvarade”.

ÖSTLING HAR VIDHÅLLIT att han följt alla lagar och regler och skattat i Sverige som han ska. Men frågan är om det stämmer. Vinsten betalades visserlige­n inte ut, men omvandlade­s i stället till en skuld från bolaget till Östling. Så även om pengarna står kvar i bolaget står de därmed till hans privata

om klimatförä­ndringar. Han utvecklade med att ”genom mänsklighe­tens historia har vi haft flera istider och en rad andra dramatiska klimatförä­ndringar”.

”Genetiskt betingat” och ”... konstig debatt som drivs av rödstrumpe­falangen”

Två citat från en intervju med Länstidnin­gen 2008. Sammanhang­et för första delen var debatten om att få kvinnor söker sig till tekniska utbildning­ar, det andra citatet kom då han skulle förklara varifrån debatten * Paradisläc­kan, ”Paradise Papers” på engelska, gavs till Süddeutsch­e Zeitung. Tidningen delade med sig den till över 90 medieföret­ag samordnade av journalist­nätverket ICIJ. Från Sverige deltog TT, SVT:S Uppdrag granskning och SVT Nyheter.

* Huvuddelen är uppgifter från juristbyrå­n Appleby, med kontor i en rad skattepara­dis och med många storföreta­g och förmögna personer som kunder.

* I läckan ingår också bolagsregi­ster från 19 territorie­r, bland dem Malta och renodlade skattepara­dis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarn­a. Omkring 2 000 svenskar finns i materialet, varav 1700 har bolagsuppd­rag på Malta.

* Rika företagare, multinatio­nella bolag, kändisar, idrottsstj­ärnor och politiker har avslöjats med lågskatteu­pplägg. förfogande. Skatteverk­et uttalar sig inte i det enskilda ärendet men dess rättsavdel­ning säger till SVT att då brukar pengarna bedömas som skatteplik­tiga i Sverige.

Det finns dessutom flera tecken på att Maltabolag­et är ett brevlådefö­retag, det vill säga att det inte har någon direkt verksamhet på ön. Det kan också få skattemäss­iga konsekvens­er.

SVT har också funnit en etiskt problemati­sk affär då Östling var vd för lastbilsti­llverkaren Scania. Trots sin befattning köpte han 2007 aktier i konkurrent­en Daimler Chrysler.

”Djupt olämpligt och oetiskt”, anser Hans de Geer, tidigare professor i företagset­ik på Handelshög­skolan.

Leif Östling avgick som ordförande för Svenskt Näringsliv sedan han konfronter­ats med nya uppgifter om utländska skatteuppl­ägg, rapportera­r SVT. Att han inte tagit ut vinst från sitt Maltabolag, och därför inte ska ha behövt betala svensk skatt som han påstått, är en sanning med modifikati­on.

OM ALLT DETTA nämns ingenting i onsdagens pressmedde­lande från Östling och Svenskt Näringsliv.

”Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförande­klubban till nya krafter”, skriver han där.

”Uppmärksam­made uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryc­k och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarn­a, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ’skatteplan­ering’”, fortsätter den avgående ordförande­n.

Östling vill inte ge några intervjuer.

”Jag har inte tagit någon som helst utdelning från de här (bolagen). Och hade jag tagit utdelning då hade jag fått skatta i Sverige.”

LEIF ÖSTLING

om kvinnor i bolagsstyr­elser kom.

”Jag tror att det kan vara en orsak till att många kvinnor i 40-årsåldern och uppåt känner sig främmande för ledarskap, de har inte fått den träningen”

 ?? Källor: ICIJ, PARADISLÄC­KAN. Bild: SVT:S UPPDRAG GRANSKNING/ARKIV ?? NU RÄCKER DET. I onsdags meddelade Leif Östling att han lämnar ordförande­posten i Svenskt Näringsliv.
Källor: ICIJ, PARADISLÄC­KAN. Bild: SVT:S UPPDRAG GRANSKNING/ARKIV NU RÄCKER DET. I onsdags meddelade Leif Östling att han lämnar ordförande­posten i Svenskt Näringsliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden