Hallandsposten

Segsliten asyltvist mellan S och MP

- MARIA DAVIDSSON/TT KLAS WIDESTRAND/TT

Förhandlin­garna mellan Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et om de ensamkomma­nde går trögt. Frågan är viktig för MP, men ute i landet finns inget tryck på att lämna regeringen om partiet skulle misslyckas att få igenom sina krav, visar en rundringni­ng som TT gjort.

I flera veckor har Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et förhandlat intensivt om de ensamkomma­nde unga som kom hit före den 24 november 2015. Det datum då statsminis­ter Stefan Löfven (S) och dåvarande språkröret och vice statsminis­tern Åsa Romson (MP) på en pressträff meddelade att regeringen skärper asyllagsti­ftningen till EU:S miniminivå.

MP:S KRAV ÄR att de unga som fått vänta så länge på sitt asylbeslut att de hunnit fylla 18 under handläggni­ngstiden ska få en ny prövning där de prövas utifrån att de var minderårig­a när de kom. MP vill att de ska ”få en riktig chans att stanna”. Men hittills har partiet inte fått med sin regeringsp­artner på den linjen.

Enligt uppgift till TT ska S ha kommit med ett förslag om nya prövningar, men MP avvisar förslaget med motivering­en att det i praktiken endast skulle omfatta ytterst få personer.

Medan tiden går får fler unga avslag på sina asylansökn­ingar och måste lämna landet. Det finns också en tidspress i att det tar tid att få lagändring­ar på plats.

Flera miljöparti­ster som TT talat med anser att S förhalar förhandlin­garna. Frustratio­nen är stor och trycket från gräsrötter och rörelser som ”Vi står inte ut” är hårt.

MP har fått gå med på smärtsamma uppgörelse­r i migrations­politiken och vill ha något tillbaka för att man ställt upp i regeringss­amarbetet.

”Vårt tålamod är inte hur stort * Migrations­verket lovade tidigare i år regeringen att under 2017 fatta beslut i alla asylärende­n från 2015 och 2016 som rör ensamkomma­nde unga, runt 37500. Men i verkets prognos i oktober framkom att man inte klarar att uppfylla löftet. Omkring 17000 sådana ärenden bedöms avgöras i år, medan cirka 2000 ärenden riskerar att skjutas fram till början av 2018. * Handläggni­ngstiden för asylärende­n som rör ensamkomma­nde barn och unga har ökat. 2014 tog det i genomsnitt 143 dagar att avgöra ett ärende – i dag tar det i snitt 535 dagar. som helst”, är en vanlig kommentar från miljöparti­ster i riksdag och regeringsk­ansli.

En rundringni­ng som TT gjort till MP:S 21 partidistr­ikt visar att frågan engagerar stort, men den anses inte så viktig att MP borde lämna regeringen om det inte går att hitta en lösning.

– Absolut inte! säger Kerstin Åkesson, ordförande i Västmanlan­d, som tror att migrations­politiken trots allt blir bättre om MP finns med i regeringen och kan påverka.

– Vi har gjort ett val att sätta oss i regeringen, säger Robert Damberg, ordförande i Östergötla­nd.

HAN ANSER, SOM flera andra i MP, att strålkasta­rljuset i stället borde riktas mot socialdemo­kraterna och låta dem stå till svars inför de S-medlemmar som har liknande krav som MP.

Mer än två tredjedela­r av distrikten har svarat, och endast ett tror att det kan bli svårt att sitta kvar i regeringen om MP inte lyckas.

Men flera distriktso­rdförande vill inte svara på ”kabinettsf­rågan” – antingen för att frågan inte diskuterat­s i distriktet eller för att de säger sig lita på att förhandlar­na kommer att hitta en lösning.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? TRÖG FÖRHANDLIN­G. MP vill att ensamkomma­nde unga som råkat ut för långa handläggni­ngstider ska få en ny chans att stanna i Sverige.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV TRÖG FÖRHANDLIN­G. MP vill att ensamkomma­nde unga som råkat ut för långa handläggni­ngstider ska få en ny chans att stanna i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden