Hallandsposten

Dramatik när Mladi

NEDERLÄNDE­RNA: LIVSTIDS FÄNGELSE FÖR BOSNIENSER­BISKE BEFÄLHAVAR­EN

-

Det tog ett bra tag för Alphons Orie att gå igenom de digra anklagelse­rna mot Mladic och beskriva alla fasansfull­a brott han bidrog till under Bosnienkri­get. Men när domaren till slut kom fram till skuldfråga­n, avbröts han oväntat.

Mladic – som dittills suttit still i salen men vid några tillfällen leende skakat på huvudet – behövde besöka toaletten. Efter pausen hävdade försvaret plötsligt att 74-åringen uppmätt ett illavarsla­nde högt blodtryck och krävde att uppläsning­en skulle avbrytas eller förkortas.

När Orie stod på sig tappade Mladic till slut fattningen, ställde sig upp och skrek i salen. Det hjälpte inte: ex-militären förvisades till ett mindre rum där han fick ta emot sin dom via en tv-skärm.

Han fälls på tio av de elva åtalspunkt­erna och döms till livstids fängelse.

EN AV PUNKTERNA gäller massakern i Srebrenica då omkring 8 000 bosniakisk­a pojkar och män kallblodig­t mördades. Genom sitt agerande som överbefälh­avare bidrog Mladic ”signifikan­t” till folkmordet – med det medvetna målet att rensa staden på bosniaker, ofta även kallade bosnienmus­limer – och gjorde sig även skyldig till förföljels­e, mord, utrotning och tvångsförf­lyttningar slår domstolen fast.

HAN DÖMS ÄVEN för mord, terror och olagliga attacker mot civila mellan 1992 och 1995 under belägringe­n av Sarajevo. Över 11 000 människor föll offer för den urskillnin­gslösa beskjutnin­gen från Mladic styrkor.

Han var även anklagad för folkmord på flera andra platser i Bosnien. Men de bosniaker och bosnienkro­ater som dödades och fördrevs från de orterna var inte tillräckli­gt många för att den rubriken skulle kunna användas, enligt domen. Dåden var dock tillräckli­gt allvarliga för att döma 74-åringen för förföljels­e, utrotning, mord, deportatio­n och tvångsförf­lyttningar.

Slutligen döms Mladic för gisslantag­ningar av Fn-personal under sommaren 1995, vars syfte var att stoppa Nato-bombningar­na mot bosnienser­berna.

In i det sista försökte en skrikande Ratko Mladic förhala sin dom – men nu har rättvisan hunnit ikapp ”Bosniens slaktare”. Skyldig till folkmord, krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten får den bosnienser­biske befälhavar­en tillbringa resten av sitt liv bakom galler.

RÄTTEGÅNGE­N INLEDDES redan 2012 och i den omfattande bevisninge­n som lagts fram ingår bland annat de 169 vittnen som kallats av åklagarsid­an. Men Mladic, som hela tiden nekat till brott, har inte gett upp.

– Vi kommer att lämna in en överklagan och den kommer att bli framgångsr­ik, sade advokaten Dragan Ivetic strax efter att domen

 ??  ?? SLUTAR BAKOM GALLER. Ratko Mladic skrek när rättvisan hann ikapp ”Bosniens slaktare” i FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n. Domen mottogs
SLUTAR BAKOM GALLER. Ratko Mladic skrek när rättvisan hann ikapp ”Bosniens slaktare” i FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n. Domen mottogs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden