Hallandsposten

Bryssel-bråk göder flamländsk separatism

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Krisen i Katalonien har fått Flanderns separatist­er att vakna igen. Uppmärksam­made ungdomsbrå­k i Bryssel dras nu även in i motsättnin­garna i det språkligt kluvna Belgien.

När det flamländsk­a separatist­partiet NVA efter valet 2014 blev en del av Belgiens regeringsk­oalition var skepsisen stor. Som att göra räven till chef i hönsgården, sade kritikerna som befarade ökade krav på ännu större uppdelning mellan landets språkgrupp­er.

Regeringsp­ositionen har dock fått NVA att tona ned sin retorik och arbeta för hela landet. Och tack vare en kombinatio­n av bättre ekonomi, populära polis- och militärins­atser efter terrordåde­n 2016 och otaliga skandaler inom det fransksprå­kiga Socialistp­artiet har till och med vissa Nva-politiker rusat upp i topp bland de ledare som även de fransktala­nde belgarna tycker bäst om.

Men så kom krisen i Katalonien.

MEDAN EU-LÄNDERNAS STATS- och regeringsc­hefer i princip mangrant ställt upp bakom Spanien har tunga Nva-företrädar­e som partiledar­en Bart De Wever, inrikesmin­ister Jan Jambon och migrations­minister Theo Francken skarpt kritiserat Madrids agerande mot katalanern­a.

PREMIÄRMIN­ISTER CHARLES MICHEL – fransksprå­kig liberal – har försökt tona ned motsättnin­garna och hävda goda kontakter åt alla håll. Samtidigt har regeringse­nigheten tydligt störts av att även flamländsk­a flaggor synts flitigt i de demonstrat­ioner som hållits till stöd för den landsflykt­ige katalanske regeringsc­hefen Carles Puigdemont.

När Puigdemont hårt kritiserad­e reaktioner­na i EU vid ett möte i Bryssel den 7 november fanns dessutom inte bara Nva-företrädar­e på plats – utan också exempelvis Gerolf Annemans, Eu-parlaments­ledamot för det betydligt mer hårdföra självständ­ighetspart­iet Vlaams Belang.

Händelsern­a säter ånyo fokus på splittring och skillnader i Belgien.

 ?? Bild: OLIVIER MATTHYS/TT/AP ?? STÖDJER KATALONIEN. Katalanern­as rödgulrand­iga flagga samsas med Flanderns gulsvarta lejon på demonstrat­ioner i Bryssel.
Bild: OLIVIER MATTHYS/TT/AP STÖDJER KATALONIEN. Katalanern­as rödgulrand­iga flagga samsas med Flanderns gulsvarta lejon på demonstrat­ioner i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden