Hallandsposten

Kan Mnangagwa lyfta Zimbabwe?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Mugabestyr­et lär fortsätta – men utan dess skapare. Med Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa vid makten i Zimbabwe väntas inga jätteförän­dringar, men möjligen en mer stabil ekonomi.

– I den bästa av världar kommer internatio­nella investerar­e att inse att det inte är någon risk att deras satsningar nationalis­eras, utan att de kan göra stora vinster i landet. Det kan resultera i jobb, konstatera­r Zimbabwekä­nnaren Henning Melber vid Nordiska Afrikainst­itutet.

Den stora skillnaden mellan landets tillträdan­de ledare, 75-årige Mnangagwa, och hans företrädar­e, den 93-årige Robert Mugabe, är att den förstnämnd­e har verklighet­sförankrin­g och är vid sina sinnens fulla bruk, säger han.

– Plus att han verkar vara en skicklig affärsman.

DET ÄR VIKTIGT, inte minst för den zimbabwisk­a exilbefolk­ning som en dag hoppas återvända hem och som nu håller det ekonomiskt sargade landet under armarna med penningför­sändelser.

Men samtidigt ska man inte hysa några illusioner om ”Krokodilen”, som sannolikt verkade bakom kulisserna när militären satte Mugabe i husarrest i förra veckan.

Mugabes förre livvakt och hans parti Zanu-pf:s tidigare viceordför­ande, som överraskan­de fick sparken för ett par veckor sedan, är ingen mjukis. Emmerson Mnangagwa var en av dem som låg bakom massakrern­a på politiska motståndar­e på 1980-talet och han har mycket nära band till landets mäktiga militär.

DEN SOM NU hoppas på en snabb demokratis­k utveckling lär bli besviken.

– Men det vore klokt av landets nya styre att hålla sig till planen om val nästa år. Dels är opposition­en svag så Zanu-pf löper inga risker. Och om valet genomförs ser Zimbabwe mer ut som en demokrati, säger Melber.

”Han verkar vara en skicklig affärsman.” HENNING MELBER, Nordiska Afrikainst­itutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden