Hallandsposten

C dom föll

- MATTIAS MÄCHS/TT

* Ratko Mladic var kanske den mest kände militären under den förre jugoslavis­ke presidente­n Slobodan Milosevics styre. Han filmades då han dirigerade förberedel­serna för massakern på 8000 muslimer i Srebrenica 1995.

* Mladic skickades av Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständ­ighetsröre­lsen där. Han ledde den jugoslavis­ka arméns bombningar av den kroatiska staden Dubrovnik och placerades sedan i Sarajevo. Mladic förde befälet vid belägringe­n när armén besköt civilbefol­kningen i den bosniska huvudstade­n.

* Mladic inkallades sedan av den bosnienser­biske presidente­n Radovan Karadzic 1992 för att leda kampen för ett serbiskt Bosnien.

* Efter 16 år på flykt greps Mladic i maj 2011 i den serbiska byn Lazarevo där han levde på sin kusins gård under taget namn. fallit, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

FN:S människorä­ttschef Zeid Ra’ad al-hussein – som beskriver Mladic som ”ondskan personifie­rad” – är dock nöjd över domen.

– Dagens dom är en varning till gärningsmä­n bakom sådana brott att de inte kommer att kunna undfly rättvisan, hur mäktiga de än må vara, säger han, enligt Reuters.

RÄTTEGÅNGE­N ÄR EN av de viktigaste som ägt rum vid FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­ns (ICTY), upprättad 1993. Andra tungviktar­e som ställts inför rätta är den bosnienser­biske ex-ledaren Radovan Karadzic och den före detta serbiske presidente­n Slobodan Milosevic.

Dagens dom är också ICTY:S sista. Vid årsskiftet stänger domstolen. Totalt har 161 personer åtalats för krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och folkmord i det forna Jugoslavie­n mellan 1991 och 2001.

 ?? Bild: AP/TT/AMEL EMRIC/PHIL NIJHUIS/MICHAEL STRAVATO ?? med starka rekationer hos människor i Bosnien-hercegovin­a.
Bild: AP/TT/AMEL EMRIC/PHIL NIJHUIS/MICHAEL STRAVATO med starka rekationer hos människor i Bosnien-hercegovin­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden