Hallandsposten

Francis Lee hyllas för ovanlig kärlekshis­toria

- GUNNAR REHLIN/TT

I God’s own country berättar den brittiske regissören Francis Lee en delvis självbiogr­afisk historia. Filmen utspelas i en fattig håla på landet. Huvudperso­nen Johnny är gay och längtar efter ett annat och innehållsr­ikt liv.

Ofta sägs det att det är värre att komma ut som homosexuel­l på små orter. Men Francis Lee tycker inte att det stämmer.

– Jag upplevde aldrig några fördomar där. Man är mer intressera­d av vem du är än vem du ligger med, säger han.

God’s own country, som Lee också har skrivit, utspelas ute på landet i Yorkshire. Johnny bor med sin åldrade pappa och sin styvmor på en gård, där livet är rått och tufft. Den inbundne Johnny mockar skit, tar hand om djuren och på fritiden super han hejdlöst och har sex med unga män han träffar. Förändring­en kommer i form av Gheorghe, en rumänsk gästarbeta­re som får tillfällig anställnin­g för att hjälpa till med gården. De inleder en sexuell relation.

FRANCIS LEE VÄXTE själv upp i samma område, som son till en grisfarmar­e. Numera bor han åter i Yorkshire.

– Jag har aldrig sett landskapet skildrat på samma sätt som här. Det skildras ofta som oerhört vackert, men i verklighet­en är det kallt och vått och lerigt och isolerat. Det är inte ett ställe där man tar promenader. Det är inte vackert och jag ville visa det som jag såg det och som jag ser det.

Han är vag med när han själv kom * Född: 1969 i Soyland, Storbritan­nien. * Bakgrund: Bestämde sig redan som tolvåring för att bli skådespela­re. Studerade vid Rose Bruford College of Theatre and Performanc­e. Jobbade mest i film- och tv-branschen, bland annat i Mike Leighs film Topsy-turvy. För sju år sedan bestämde han sig för att sluta med skådespele­riet. * Regi: Började med två kortfilmer. God’s own country är hans första långa spelfilm. * Aktuell: Med God’s own country som har svensk biopremiär den 24 november. ut som gay, men menar att det rent allmänt inte finns någon homofobi av den sort många föreställe­r sig att det finns ute på landet.

– Det har aldrig varit något problem. Man bryr sig inte.

SEXSCENERN­A ÄR LÅNGA och relativt explicita. De känns improviser­ade – men så var det inte, framhåller Francis Lee.

– De är oerhört koreografe­rade. Varenda rörelse fanns redan i manuset, så mina skådespela­re visste exakt vad som skulle hända. Den första sexscenen, den som utspelas utomhus, repeterade vi i ett varmt rum. Jag visste att vi skulle filma utomhus i skymningen för att få rätt ljus, och vi hade ont om tid. Jag lovade dem att det skulle bli max två tagningar.

FRANCIS LEE JOBBADE hårt tillsamman­s med teamet för att skapa trovärdiga rollfigure­r. Tre månader innan inspelning­en började ”byggdes” karaktärer­na, med hjälp av gedigna fiktiva biografier, från födseln och framåt.

– Vi filmade kronologis­kt, jag ville få med landskapet­s utveckling från vinter till vår. Det innebar att jag i princip inte lät dem träffas förrän det var dags att träffas i filmen, så att deras relation i verklighet­en utvecklade­s samtidigt som den i storyn.

Lee skickade också iväg sina huvudrolls­innehavare för att de skulle lära sig arbetet på ett lantbruk på riktigt, i vilket det bland annat ingick att ta hand om lammfödsla­r.

– Allt du ser är äkta. Jag ville att det skulle kännas som en del av landskapet.

”Det skildras ofta som oerhört vackert, men i verklighet­en är det kallt och vått och lerigt och isolerat.”

FRANCIS LEE om landskapet i filmen

 ?? Bild: NONSTOP ENTERTAINM­ENT/TT ?? REALISM OM LIVET PÅ LANDET. Josh O’connor och Alec Secareanu spelar huvudrolle­rna i God’s own country.
Bild: NONSTOP ENTERTAINM­ENT/TT REALISM OM LIVET PÅ LANDET. Josh O’connor och Alec Secareanu spelar huvudrolle­rna i God’s own country.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden