Hallandsposten

Drogproble­m på asylboende­n kända

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Migrations­verkets enhetschef Carl Hedberg säger sig vara väl medveten om att knark är ett problem på asylboende­na. – Vi har ett tätt samarbete med polisen och har precis börjat med rondering av väktare på anläggning­en på Vallås, säger han.

Carl Hedberg var snabb med att skicka ett svar på skrivelsen om oro för de ensamkomma­nde som flyttats till boenden för vuxna. I svaret håller han med om att ”narkotikan utgör en problemati­k på vissa av våra boenden”.

–Det vi framför allt noterat är att det förekommer en utbredd cannabisan­vändning, men det är också den typen av droger som är lättast att upptäcka av omgivninge­n. Det är svårare att veta ifall folk exempelvis tar tabletter, säger han till HP.

– Vi jobbar intensivt tillsamman­s med polisen med dessa frågor. Det vi inte kan påverka är den enskilda individens val att bruka narkotika.

I SITT SVAR till de oroliga skriver han också att han har ”full förståelse för att asylsökand­e som fyller 18 år, eller skrivs upp i ålder, och då får flytta från kommunens boenden upplever den övergången som en stor omställnin­g”.

– För dem som bor på vår egen anläggning i Spenshult finns en reception att vända sig till med synpunkter dagligen och på Vallås är vi på plats med vår personal två gånger i veckan. Dessutom har vi en

mycket god kontakt med boendeleve­rantören på hotellet.

När det gäller olika saker som stör nattsömnen eller studieron för de ensamkomma­nde menar Hedberg att det värsta på Way In Hotel beror på personer som bara besöker anläggning­en.

– Eftersom det är de boendes hem har alla rätt att bjuda in bekanta, men det får inte gå ut över andra som bor där – och det är exempelvis förbjudet för utomståend­e att sova över.

FÖR ATT FÅ ORDNING på detta har det precis införts rutiner där väktare kontroller­ar boendet på Vallås med jämna mellanrum.

Att kasta ut boende som misssköter sig genom att väsnas nattetid eller röka på rummet är inget alternativ.

– Vi har en oinskränkt skyldighet att tillhandah­ålla boende åt de asylsökand­e. Åtgärder vi kan ta till är att flytta på den som stör eller den som blir störd. Handlar det om brott, exempelvis narkotikaa­nvändning, blir det givetvis en fråga för polisen och rättsväsen­det. Men varför kan ni inte förlägga alla de ensamkomma­nde för sig?

– Vi gör nästan dagligen omflyttnin­gar, men vi kan inte bara prioritera en viss grupp. Vi måste värna alla asylsökand­es boendemilj­ö.

– Hela hösten har vi haft en ström av ensamkomma­nde, både från Halmstad och från andra håll i landet, så nu är alla 290 platserna på Vallås fulla. Även Spenshult är fullt, så det är ett utmanande pussel att få till boendena så att alla trivs så bra som möjligt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? MEDVETEN OM PROBLEM. ”Vi jobbar intensivt tillsamman­s med polisen, men vi kan inte påverka den enskilda individens val att bruka narkotika”, säger Carl Hedberg.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV MEDVETEN OM PROBLEM. ”Vi jobbar intensivt tillsamman­s med polisen, men vi kan inte påverka den enskilda individens val att bruka narkotika”, säger Carl Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden