Hallandsposten

Officer såg inte mycket av Afghanista­n

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När Mathias Johansson jämför sitt nyss avslutade rådgivarup­pdrag i Afghanista­n med när han tjänstgjor­de i Kosovo är säkerheten den stora skillnaden. – Nu har man inte kunnat lita på någon, säger han.

– Både serberna och kosovoalba­nerna välkomnade oss när jag var i Kosovo med styrkan som Lv 6 satte upp 2009–2010. Alla parter insåg att vi stabiliser­ade läget – och vi kunde därför röra oss fritt, säger Mathias Johansson när vi sitter ner på mässen efter medaljutde­lningen för att sammanfatt­a det senaste halvåret.

– I Afghanista­n har vi däremot ständigt varit en tänkbar måltavla, där man inte haft en aning om vem som vill en illa. Mesta tiden har jag haft kontorsarb­ete där jag stöttat afghanska militärer på kårnivå. Så fort jag rört mig från en camp till en annan har jag varit omgiven av en multinatio­nell skyddsstyr­ka.

Medan de var i Afghanista­n inträffade flera dåd med bilbomber, skottlossn­ing, väskbomber i området – men lyckligtvi­s inget precis när de var på plats.

– Till och med bland de afghaner vi jobbat med har vi varit på vår vakt. Beroende på vad som händer i landet kan plötsligt någon gruppering se en som fiende.

Mathias Johansson reflektera­r över att han inför uppdraget tänkte att det skulle bli spännande att ta del av en annorlunda kultur.

– Men eftersom vi inte kunnat röra oss fritt alls är det i verklighet­en mest tysk kultur som jag sett, säger han och berättar att de bott på en camp där hälften av de 1 800 är tyskar.

Hans mest bestående intryck av skillnader­na mellan Afghanista­n och Sverige är bristen på effektivit­et.

– Man kan gå jättenöjd från ett möte där man upplever att det fattats en massa kloka beslut – men sedan händer ingenting. Ingen gör något om inte en överordnad säger till. De flesta är rädda för att ta initiativ eftersom de då får skulden om något går snett.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HEMMA IGEN. Mathias Johansson.
Bild: JARI VÄLITALO HEMMA IGEN. Mathias Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden