Hallandsposten

Bygglov, var god dröj ...

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholms kommun klarar inte att ge besked om bygglov inom tio veckor, som lagen kräver. Nu stryks telefontid­en och besökstide­n minskas på bygglovsko­ntoret för att hinna ikapp.

– Vi har en oerhörd anstormnin­g av bygglov som kommer in till kommunen för närvarande. Det gör att vi ligger på längre tid än tio veckor, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Lång väntetid är medaljens baksida av rådande byggrusch. Under en period fram mot jul stryps nu möjlighete­rna för den som vill komma i kontakt med en bygglovsha­ndläggare i Stadshuset.

– Vi vill göra något för att komma ikapp. Vi har haft generösa öppettider, men det tar mycket tid från våra bygglovsha­ndläggare, säger Ove Bengtsson.

Med start på måndag och tre veckor framåt kommer bygglovsha­ndläggarna inte att kunna nås på telefon. Besökstide­n sänks från fyra dagar i veckan till endast torsdagar klockan 15.30-17.30.

– Däremot finns möjlighet att nå andra tjänstemän på kontoret som kan svara på frågor om bygglov, och även medborgars­ervice, säger Ove Bengtsson.

– Vi har också tagit fram en checklista som ska hjälpa folk att lämna in kompletta handlingar från början. Det sparar mycket tid, säger Lena Boström, kommunsekr­eterare.

Samtidigt med arbetstopp­en har bygglovsav­delningen en vakans. En av de fyra handläggar­na har slutat. Rekryterin­g pågår.

– Vi behöver ta in konsulthjä­lp för att stärka upp under den här tillfällig­a boomen, säger Ove Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden