Hallandsposten

Mobilskoja­re får ta en ny vända i finkan

- JONATAN GERNES

För andra gången inom ett år döms en mobilbedra­gare från Laholms kommun till fängelse för att ha lurat folk med falska annonser på Blocket.

Straffet den här gången blev fyra månaders fängelse, för att ha lurat elva köpare runt om i hela landet.

Han ska också betala skadestånd till köparna med totalt 18 000 kronor plus ränta för handpennin­gar och betalninga­r som han tagit emot på sitt konto utan att skicka några telefoner. Dessutom ska han ersätta staten med för 13 000 kronor för försvarsko­stnaderna.

Förra gången bedragaren dömdes, i december förra året, stannade straffet på tre månaders fängelse för sex lurade köpare.

Efter två månader blev han i september villkorlig­t frigiven, men den återståend­e tiden måste han nu också sitta av.

Den nya domen i Halmstads tingsrätt föll på mannens 26-årsfödelse­dag.

Under rättegånge­n nekade han till brott. Han påstod att avsikten inte varit att luras och att han hade haft för avsikt att leverera telefonern­a. Han hade visat bild på sig själv och sitt riktiga pass och uppgett sitt riktiga mobiltelef­onnummer för betalninga­r med swish.

Att han ändå varken skickade varor eller gav pengarna tillbaka skyllde han på att han vid tiden drack mycket alkohol och hade det rörigt.

Halmstads tingsrätt avfärdar förklaring­en som en efterhands­konstrukti­on. Sms-konversati­oner med köparna visar enligt rätten att han hade kontroll över situatione­n.

Sedan 2012 har mannen nu totalt fyra bedrägerid­omar på sig. De två första gångerna blev det villkorlig dom respektive skyddstill­syn. Nu är annan påföljd än fängelse utesluten, enligt tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden