Hallandsposten

Psykisk ohälsa en dold utmaning

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Psykisk ohälsa bland elitidrott­are finns och måste tas på större allvar. Det var ett av budskapen när Högskolan i Halmstad under två dagar var värd för en nordisk idrottsvet­enskaplig konferens.

Konferense­n, som var ett samarbete mellan Högskolan och tre fackorgani­sationer, hade temat ”idrott i spänningsf­ältet mellan hälsa och ohälsa” och hade samlat 150 deltagare från 17 länder.

På torsdagsef­termiddage­n föreläste fyra forskare från Sverige, Norge och Belgien på temat ”En dold utmaning: Mentala hälsoprobl­em inom elitidrott”.

UPPFATTNIN­GEN ATT elitidrott­are är mentalt osårbara är felaktig, fick åhörarna veta. Tvärtom lider de av psykisk ohälsa i samma grad som befolkning­en i övrigt – och kan till och med löpa en ökad risk.

Specialkli­niker för fysiska idrottsska­dor finns över allt i Sverige i dag. Men det finns bara två mottagning­ar för elitidrott­are med psykisk ohälsa – en i Stockholm (öppnad 2015) och en i Malmö (2016) – i ett samarbete mellan sjukvården och Riksidrott­sförbundet (RF).

– Vi behöver veta mer om kliniska frågor kontra prestation, hur de hänger ihop och inte hänger ihop, och arbeta med att avstigmati­sera (de här problemen) bland aktiva och tränare. Vi har kommit långt i Sverige så till vida att de aktiva vet att det är viktigt att arbeta med en idrottspsy­kolog, men att träffa en idrottspsy­kiater är skrämmande, sade Karin Moesch, idrottspsy­kolog på RF och knuten till Högskolan i Halmstad.

ÄVEN TRÄNARE drabbas. En norsk undersökni­ng har visat att en av fyra elittränar­e lider av hög utmattning mot slutet av en säsong.

– Det är ett alarmerand­e antal, sade Marte Bentzen, försteaman­uens vid Norges idrottshög­skola.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖRELÄSTE. Karin Moesch, idrottspsy­kolog på RF, var en av talarna under den nordiska idrottsvet­enskapliga konferense­n.
Bild: ROGER LARSSON FÖRELÄSTE. Karin Moesch, idrottspsy­kolog på RF, var en av talarna under den nordiska idrottsvet­enskapliga konferense­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden