Hallandsposten

Burma skriver avtal om utsatta rohingyer

- JOHANNES CLERIS/TT

Burma och Bangladesh har skrivit på ett avtal om att låta flyktingar från den muslimska minoritets­gruppen rohingya återvända hem. Regimen i Burma är satt under hårt tryck från omvärlden för hur rohingyern­a behandlas i landet.

Avtalet underteckn­ades på torsdagen, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Burmas migrations­departemen­t. Nu måste rohingyern­a som vill återvända fylla i diverse formulär.

– Vi är redo att ta tillbaka dem så fort som möjligt när Bangladesh skickar tillbaka formulären till oss, säger tjänsteman­nen Myint Kyaing till nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt regeringen i Bangladesh ska flyktingar­na börja återvända om två månader.

Rohingyer kränks dagligen i Burma och förtrycket har intensifie­rats de senaste åren, anser Amnesty Internatio­nal. Enligt en ny rapport från människorä­ttsorganis­ationen är landets agerande mot rohingyern­a att likställa med apartheid.

BARA SEDAN I augusti har över 600 000 rohingyer flytt sina hem i delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh. Många har dött på vägen. De som överlevt har vittnat om fruktansvä­rda övergrepp i form av misshandel, våldtäkter och brända byar.

Hundratuse­ntals rohingyer lever i dag i flyktinglä­ger i Bangladesh. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) besökte ett av dem i helgen, innan hon reste vidare till Burma för * Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. Före 1962 erkändes rohingyafo­lket som en av landets etniska minoritete­r, men i dag klassas folkgruppe­n inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia. * Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistis­ka majoritete­n i Burma. Sedan landets självständ­ighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljels­er. * Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:S förre generalsek­reterare Kofi Annan lade fram en rapport om situatione­n för rohingyer. att bland annat träffa landets ledare Aung San Suu Kyi.

– Förväntnin­garna är ju stora på Aung San Suu Kyi. Man vill ju också att hon ska visa ett moraliskt ledarskap, som består i att visa medkänsla för den här gruppen, som vi själva kunde se var så medtagna och så plågade och faktiskt traumatise­rade av vad de har varit med om, sade Margot Wallström till TT efteråt.

HON TYCKER ATT EU varit tydligt gentemot Aung San Suu Kyi att något måste ske för att förbättra rohingyern­as situation, och att det annars kan bli tal om sanktioner.

– De vet att det här inte kan fortsätta. De måste hantera den här situatione­n, sade Margot Wallström.

 ?? Bild: WONG MAYE-E/AP/TT ?? FÅR ÅTERVÄNDA. Rohingyer, här i ett flyktinglä­ger i Bangladesh, kommer att få återvända hem till Burma.
Bild: WONG MAYE-E/AP/TT FÅR ÅTERVÄNDA. Rohingyer, här i ett flyktinglä­ger i Bangladesh, kommer att få återvända hem till Burma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden