Hallandsposten

Ett musikalisk­t knytkalas när IB Expo har workshop

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Ett musikalisk­t smörgåsbor­d dukas upp på IB Expo i Kulturhuse­t i morgon, lördag. – Det kommer att bli underbart, som ett knytkalas med fantastisk musik, säger Thomas Olsson, producent av IB Expo.

Värd för det rytmiska kalaset är Isildurs Bane som numera kallar sig för rätt och slätt IB. Under några timmar möts musiker i en workshop och gör konstmusik influerad av rockmusik ihop. Allt sker inför publik och det tycks bli fullsatt även det här året.

– Det är en utmaning för musiker att möta andra musiker och spela ihop. En del har aldrig träffats förr. Samtidigt är expon ett tillfälle att nätverka, säger Thomas Olsson.

IB EXPO HAR arrangerat­s varje år sedan 2005 och idén är att bjuda in personer som tycks kunna smälta in i IB:S musikalisk­a miljö.

Ett av de stora namnen den här gången är engelsmann­en Peter Hammill, pianist och gitarrist men mest känd som sångare.

– Han är ett stort namn i vår värld och kommer att överraska med något, men jag avslöjar inte vad det blir.

Andra namn är sångaren Tim Bowness och Karin Nakagawa, som är inbjuden att delta med det japanska stränginst­rumentet koto.

– Jag är inte bekant med instrument­et, men i mötet med synthar tror jag att det blir en kittlande utmaning, säger Thomas Olsson.

ALLT SOM ALLT utgörs årets IB Expo av ett cirka 15 musiker i åldrarna 19 till 69 år. Äldst är Peter Hammill och yngst är violiniste­n Mette Gerdle från Halmstad som studerar klassisk musik på Musikhögsk­olan i Göteborg.

– Jag blev tillfrågad och tackade gladeligen ja. Det ska bli jättekul att få improviser­a i en så inspireran­de och kreativ miljö, säger hon.

TILL VARDAGS STYRS hon av de klassiska kompositör­erna som Bach.

– Nu får jag spela friare och använda hjärnan. Jag gillar variatione­n att få medverka i andra sammanhang än i stråkorkes­ter.

I morgon lördag smygsläppe­r IB också sitt nya album ”Off the radar” som finns ute på skivmarkna­den den 1 december.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? REPETITION. Adam Sass, Katrine Amsler, Luca Calabrese, Mats Johansson och Karin Nakagawa jobbar ihop sig inför lördagens Expo.
Bild: JARI VÄLITALO REPETITION. Adam Sass, Katrine Amsler, Luca Calabrese, Mats Johansson och Karin Nakagawa jobbar ihop sig inför lördagens Expo.
 ??  ?? NYKOMLING. Violiniste­n Mette Gerdle är med för första gången. I förgrunden står Klas Assarsson.
NYKOMLING. Violiniste­n Mette Gerdle är med för första gången. I förgrunden står Klas Assarsson.
 ??  ?? IMPROVISAT­ION. Samuel Hällkvist, Klas Assarsson, Mette Gerdle, Liesbeth Lambrecht och Axel Croné i replokalen på Kulturhuse­t.
IMPROVISAT­ION. Samuel Hällkvist, Klas Assarsson, Mette Gerdle, Liesbeth Lambrecht och Axel Croné i replokalen på Kulturhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden