Hallandsposten

Lerig lantlig kärlekshis­toria

-

Bara någon månad efter Jens Assurs skildring av Smålands mörker i Korparna, med Reine Brynolfsso­n i bioårets mest plågade papparoll, kommer ännu en film om bondeliv i uppförsbac­ke. Och den krävande fadersfigu­ren i God’s own country, med ångestladd­ad och strokedrab­bad uppsyn, är faktiskt nästan lika ömklig. Jordbruket­s strukturom­vandling kan anas som ett hot i horisonten, både i 1970-talets Sverige och 2010-talets England.

Framför allt intressera­r sig filmerna för sönernas förhålland­e till jorden de ärvde. Fast i den skuldtyngd­a återblicke­n Korparna handlade det bara om ett arrende, vilket begränsade sonens utsikter på gården till jämna plågor. God’s own country är inte lika ödesmättad – Johnny har trots allt framtiden framför sig. Samtidigt känner han sig kvarglömd, av mamma som övergav familjen när han var liten, av vännerna som flyttat bort för att plugga vidare. Pappa och farmor tycker att han drar benen efter sig.

DRAMA

GOD’S OWN COUNTRY Regi: Francis Lee Storbritan­nien, 2017 (104 min)

IN KOMMER EN lång mörk främling. För strängt taget är Gheorghe, som den rumänske inhopparen heter, en katalysato­r för Johnnys känslomäss­iga uppvaknand­e. Johnny är van vid snabba förbindels­er utan öm beröring men Gheorghe lär honom att älska på riktigt.

Det må vara en gammal saga, men den får nytt liv när den utspelar sig mellan två fåraherdar. Det korta skärpedjup­et, som förvandlar Yorkshires landskap till en suddig fond, skänker en intimitet till Francis Lees oemotstånd­liga kärlekshis­toria bland dynga och lera. Så kan man också ställa det patriarkal­a arvet på ända.

JACOB LUNDSTRÖM

 ?? Bild: AGATHA A. NITECKA ?? LANTLIG ROMANS. Johnny är van vid snabba förbindels­er utan öm beröring men Gheorghe lär honom att älska på riktigt.
Bild: AGATHA A. NITECKA LANTLIG ROMANS. Johnny är van vid snabba förbindels­er utan öm beröring men Gheorghe lär honom att älska på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden