Hallandsposten

Marknader ger försmak av julen

Det börjar lacka mot jul. Runt om i Halland arrangeras julmarknad­er med halländskt hantverk och lokalprodu­cerad mat.

- ERIKA ARNADOTTIR REBECKA KVINT

Den halländska versionen av december bjuder sällan på snö och gnistrande vinter. Men även på Västkusten kan man få sig en dos jul i förskott. Julmarknad­erna visar vägen fram till jul, och nedan följer ett urval av marknadern­a i Halland.

TJOLÖHOLMS JULMARKNAD * Tjolöholms slott, Fjärås, till 26 nov

När en av Västsverig­es största julmarknad­er hålls i Halland bjuds det på allt ifrån julpyssel och julmusik till godisregn och eldshow. På söndag är sista chansen att uppleva marknaden, som i år firar 30-årsjubileu­m.

WAPNÖ JULMÄSSA * Vapnö gård, Halmstad, till 26 nov

Det är åter dags för en av Sveriges största julmässor – Wapnö julmässa. Julstämnin­gen är på topp när runt 150 utställare tar plats. Det blir mängder med hantverk och delikatess­er.

Och när hela gården är öppen kan man smita förbi korna och kalvarna, och se hur mjölkning går till. Läs mer om Wapnö i reportaget härintill.

JUL PÅ JOHANSSONS GÅRD * Johanssons gård, Vare, 25 nov

Keramik, konst, mat och julkransar. Här erbjuder utställare både traditione­llt och modernt hantverk och närproduce­rad mat. Njut av glögg och hitta pyntet till julen 2017.

TORNA JULMARKNAD * Torna gård, Väröbacka, 2 dec

För 22:a året i rad är det så dags för den klassiska julmarknad­en på Torna gård. Bakom arrangeman­get står Värö-stråvalla hembygdsfö­rening och Julmarknad­skommittén i Väröbacka. All vinst går oavkortat till skolorna i Väröbacka och Bua.

GRIMETONS JULMARKNAD * Grimetons bygdegård, Grimeton, 2 dec

Här bjuder Grimetons hembygdsfö­rening in till traditione­ll julmarknad med möjlighet att fynda ”allt” inför julen. JULSKYLTNI­NG I HALMSTAD * Halmstad city, 3 dec

På Halmstads årliga julskyltni­ng bjuds det på marknader i city från Stora torg till Lilla torg. Det är också ljusshow i centrum, skyltfönst­ertävling, dans runt granen samt nisse-tåg med häst och vagn.

JUL PÅ STRÖMMA * Strömma Farmlodge, Tvååker, 2–3 dec

”Som att kliva in i en julfilm med Kajsa Kavat och en modern halländsk Nashville-touch”. Så beskriver arrangören själv detta julevenema­ng där fokus ligger på närproduce­rat – både vad gäller mat och hantverk. Musik, teater och rimstuga är annat som utlovas.

BONNAJUL I LAHOLM * Lagagården, Laholm, 2–3 dec

Efter tio år i Våxtorp flyttar Laholmsslö­jdarnas egen julmarknad till stan. Här kan du ta del av ett 20tal utställare­s verk samt livemusik.

GAMMELDAGS JUL I ÄSKHULT * Äskhult, Fjärås, 2–3 dec

Här kastas du tillbaka till 1800-talet. Jönsas stuga dekoreras som för 200 år sedan och utställarn­a satsar på gammaldags hantverk. De yngre besökarna kan leka halmlekar och lyssna på gårdstomte­n.

JULMARKNAD OCH JULBASAR I KNÄRED * Knäred, 3 dec

Knäreds samhällsfö­rening testar nya grepp och utöver julbasaren på Smedjeback­en blir det julmarknad med knallar, fiskedamm och grillad korv.

JULMARKNAD I LAHOLM * Stortorget, Laholm, 3 dec

Upplev traditions­enlig julskyltni­ng och en marknad i gammaldags stil, med fokus på lokalprodu­cerad mat och hantverk av lokala förmågor.

JULMARKNAD PÅ LILLA HANSAGÅRDE­N * Lilla Hansagård, Falkenberg, 9 dec

Träffa jultomten och julbocken på denna klassiska julmarknad fylld med hantverk, charkprodu­kter, glögg, godis, julpynt och mycket mer.

SCOUTERNAS JULMARKNAD * Scoutstuga­n i Snöstorp, Halmstad, 9 dec

Tomten har fullspäcka­t schema och missar du honom på annan plats har du chansen här. När Halmstads scoutkår ordnar julmarknad blir det en traditione­ll sådan med fokus på hantverk och godsaker.

JUL I NÖJESPARKE­N * Nöjesparke­n, Varberg, 10 dec

Skapa, smaka, lyssna, dansa och shoppa. Njut av julstämnin­gen och den härliga glöggdofte­n när Nöjesparke­n förvandlas till julmarknad med hantverk och delikatess­er.

JULMARKNAD I SKUMMESLÖV­SSTRAND * Skummeslöv­sstrand, 22 dec

Julmarknad­en i Skummeslöv­sstrand brukar vara välbesökt. Här ligger fokus på maten och besökarna ges chans att hitta allt till julbordet.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MANDELGODI­S. Brända mandlar är gott tycker Nora Rantala och Ella Olsson från Lilla Tjärby som i går besökte julmässan på Wapnö.
Bild: JARI VÄLITALO MANDELGODI­S. Brända mandlar är gott tycker Nora Rantala och Ella Olsson från Lilla Tjärby som i går besökte julmässan på Wapnö.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? VISAR VÄGEN TILL JUL. Just nu pågår en av Sveriges största julmässor, Wapnö julmässa.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV VISAR VÄGEN TILL JUL. Just nu pågår en av Sveriges största julmässor, Wapnö julmässa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden